Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clintons stab: Valet är inte avgjort

Efter flera stora segrar i avgörande delstater lutar det nu starkt åt en sensationell seger för Donald Trump i USA:s presidentval.
Men Hillary Clintons kampanjchef säger att valet ännu inte är över.

Hillary Clintons kampanjchef John Podesta säger i ett framträdande på valvakan att det är för tidigt för att dra slutsatsen att Trump har vunnit.

Varje röst räknas och i många stater är det alldeles för jämnt, så vi kommer inte att ha någonting mer att säga. Ni borde alla gå hem och få lite sömn, vi kommer att ha mer att säga i morgon, säger Podesta.

John Podesta meddelar också att Hillary Clinton inte kommer att tala.

Vi är så stolta över er. Vi är så stolta över henne (Clinton). Hon har gjort ett fantastiskt jobb, säger Podesta inför ett något avmätt jubel.

Enstaka röster saknas

Efter segern i Pennsylvania, enligt nyhetsbyrån AP, återstår bara några enstaka elektorsröster för att Trump ska nå de 270 som krävs för totalseger.

Blickarna riktas nu mot en handfull delstater där valet kommer att avgöras, och Trump ligger bäst till. När nästan alla röster är räknade i Michigan, Wisconsin och Arizona leder Trump med 48-49 procent mot 44-45 procent för Clinton i dessa delstater, som sammanlagt ger 37 elektorsröster. I New Hampshire, med fyra elektorsröster, är det knapp Clinton-ledning.

Trump har redan vunnit mycket viktiga segrar i Florida, med 29 elektorsröster, och Ohio med 18. Republikanen tar också en viktig seger i en annan jämn stat, North Carolina.

Av de röster som har räknats har Trump fått omkring en miljon fler än Clinton.

Trump-supportrar jublar

Utanför Trump Tower på Femte avenyn i New York är avspärrningarna kompakta. Men tvärsöver gatan har en grupp människor samlats. Vissa är tysta, andra - i röda "Gör Amerika stort igen-kepsar' - är lyckliga.

"Trump, Trump" skanderar en talkör en bit bort.

Det känns starkt och stabilt, säger en lycklig David Paladino till TT.
Jag hoppas att det är början på något nytt.

...och Clintons är chockade

På Clintons valvaka i samma stad är stämningen en annan.

Om Trump vinner går vi från en president som är full av medkänsla till en som är full av hat. Det är så sorgligt, säger skribenten Lindsay McGregor till TT.

Hon tittar upp mot tv-skärmen på Clintonvakan i New York med nervösa ögon, som om hon var rädd för resultaten från nästa delstat.

Jag vill slå honom i ansiktet.

En kompis intill skakar på huvudet. "Deprimerande", säger han.

Flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna har pekat på ett övertag för Clinton, men missade åtminstone mycket av stödet för Trump, ett stöd som nu verkar räcka hela vägen.

Bestämde sig tidigt

I en vallokalsundersökning som CNN gjort säger 62 procent av väljarna att de bestämde sig för vem de skulle rösta på före september. Fem procent har bestämt sig under den senaste veckan och sju procent de senaste dagarna.

38 procent av väljarna uppger att de främst valt kandidat utifrån en bedömning om kandidatens förmåga att åstadkomma förändring. Gott omdöme var främsta urvalet för 22 procent, och en lika hög andel har valt utifrån rätt erfarenhet. Endast 15 procent har valt utifrån en bedömning om huruvida kandidaten bryr sig om väljaren som person.

I undersökningen har 15 455 väljare runt om i USA deltagit och felmarginalen är plus/minus två procentenheter.