Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset: Första dödsfallet utanför Kina – tusentals smittade senaste dygnet

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

En coronasmittad kinesisk man har avlidit i Filippinerna. Det är det första rapporterade dödsfallet utanför Kina, skriver CNN. Under det senaste dygnet har totalt 46 personer dött i smittan.

Enligt de senaste siffrorna är 14 553 personer smittade av coronaviruset och totalt 305 dödsfall har rapporterats – det är en ökning med 2 590 smittade och 46 döda på de senaste 24 timmarna, skriver TT på söndagsmorgonen.

Nu rapporterar flera internationella medier, bland annat amerikanska CNN, att det första dödsfallet utanför Kina har inträffat. Under natten till söndagen, svensk tid, ska en kinesisk 44-årig man ha avlidit på ett sjukhus i Manila, Filippinerna. Han hade även pneumokocker och influensa.

Mannen ska dock ha smittats innan han kom till landet, enligt TT. Han lämnade Wuhan-området i Kina, epicentret av smittan, tidigare i januari innan han anlände till Filippinerna via Hongkong den 21 januari.

”Patienten var stabil och visade tecken på att förbättras, men läget försämrades under de senaste 24 timmarna vilket resulterade i hans död”, uppger landets sjukvårdsdepartement i ett uttalande, enligt AP.

44-åringen kom till Manila tillsammans med en 38-årig kinesisk kvinna, som blev den första att testas positivt för viruset i landet.

På fredagen i Jönköping upptäcktes det första bekräftade fallet av coronaviruset, som nu klassas som en samhällsfarlig sjukdom, i Sverige. Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern som kan vara student på Jönköping University.

Kvinnan, som inte är allvarligt sjuk, hålls isolerad på Ryhov i Jönköping.

– Ventilation är kontrollerad så att smittan inte kan spridas och personalen har skydd för ögon och andningsorgan, sa smittskyddsläkare Malin Bengnér till tidningen på lördagen.