Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronaviruset: Vetlanda pastorat ställer in konfirmandresan – och slopar vinet

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Vetlanda pastorat vidtar nu flera åtgärder i samband med utvecklingen av det nya coronaviruset. Bland annat uppmanar pastoratet att undvika kroppskontakt och ställer in konfirmandernas årliga resa.

I onsdags beslutade pastoratet att ställa in alla kommande gruppresor. Det innebär bland annat att konfirmandernas årliga resa, som i april var tänkt att gå till Tyskland, inte blir av.

– Vår bedömning är att vi befinner oss i ett kritiskt läge och tror inte att det kritiska läget kommer att förändrats snabbt, utan det kommer att finnas risker under tid. I det fallet har vi sagt att konfirmanderna har blivit lovade en resa och vi får se när läget förändras till det positiva om vi kan erbjuda en resa, säger kyrkoherde Peter Wickström.

Totalt handlar det om mellan 80 till 90 konfirmander i hela pastoratet på orterna Landsbro, Bäckseda, Alseda och Vetlanda som berörs.

– Vi har ett ansvar som stor organisation att både ta ansvar för att vi begränsar smittspridning, men även genom att hålla en linje som inte spär på eventuell panik. Vi måste hitta en slags balans.

Ser över verksamheten

I samband med onsdagens möte gällande konfirmanderna togs även andra frågor upp som berör coronaviruset. Det handlar bland annat om besök på äldreboenden, vilka kommer fortsätta att hållas tills kommunen kommer med annat besked. Det gäller även barn- och ungdomsgrupperna.

Vad de kyrkliga samlingarna och andakterna beträffar uppnår de sällan över 500 personer, vilket gör att de på så vis inte påverkas av regeringens förbud om allmänna samlingar. Däremot kommer kyrkan att pröva planerad verksamhet för att se om det finns anledning att ställa in det.

– Det kan var så att det inte är över 500 personer, men sker samlingen i ett litet rum kanske vi inte ska ha den. Vi kommer att ta beslut från fall till fall, säger Wickström.

Uppmanar inte ta i hand

Gudstjänster kommer att fortsätta hållas, men det kommer att märkas av vissa förändringar även här. Det blir ingen handhälsning före och efter sammankomsten då pastoratet kommer att begränsa kroppskontakt. Pastoratet uppmanar även sina besökare att vara restriktiva med detta.

– Det finns få områden i landet som man handhälsar så mycket som i kyrkan. Vi kommer att fortsätta hålla gudstjänster, för de är viktiga att fira och vi tror fortsatt att det är viktigt med bön, säger Peter Wickström.

– Vi kan inte säga vad människor ska göra eller inte, man exempelvis prästen ska inte stå och hälsa vid gudstjänsten. Vi kan le och prata med varandra ändå. I några kyrkor har vi ett moment i gudstjänsten med fridshälsning, då kan man göra det utan att ta i varandra, fortsätter han.

Förändrad nattvard

Dessutom kommer enbart brödet att delas ut vid nattvardsfirandet.

– Jag har rekommenderat att bara dela ut oblaten under den här perioden. Det är vi inte vana vid riktigt i vår kyrka. Detta är en specialåtgärd som vi gör.

Tror du att pastoratets åtgärder kommer medföra reaktioner?

– Det kan man nog alltid få, både positivt och negativ. Jag tror det finns stor acceptans att man gör vissa åtgärder. Det är klart att konfirmander som sett fram emot resa kan vara besvikna. Det kan också vara så att många har känt oro inför resan och nu känner lättnad. Vi måste försöka ta de beslut som vi tror är i linje med riktlinjerna som kommer från myndigheter.