Vakter, alkoholtillstånd och boende åt artister. Det är mycket som ska styras upp. Men banden är i alla fall bokade till Ydre Countryfestival 18 augusti.

– Det har kommit önskemål från bygden att festivalen skulle komma tillbaka, säger Kalle Klintbo.

Tillsammans med två andra eldsjälar, Åke Svahn och Ingemar Elf, ska han väcka liv i det som var en av Sveriges största countryfestivaler. Mellan 2004 och 2011 höll de till på idrottsplatsen i Hestra och som mest kom 6000 personer.

– Fast det blev lite för stort, säger Kalle Klintbo. Nu satsar vi på en enda dag och rent logistiskt blir det lättare eftersom vi slipper bygga upp en scen.

Nashvillestjärna

Festivalen har flyttat till Rydsnäs loge som tar max 700 personer och arrangörerna i Ydre Countryfestivals ekonomiska förening hoppas på fullsatt. Kvällens stjärna är Kristina Murray från USA, som är på turné i Sverige i sommar. Annars bor hon i Nashville och hennes musik beskrivs som americana och country.

The High-Jacks började sin karriär som kompband åt rockabilly-legenden Wanda Jackson. Men sen länge står de på egna ben.

De svenska banden som publiken får möta är The High-Jacks, The Green Line Travelers och Blue Valley Boys.

– Det blir en blandning av rock, rockabilly och country så klart! säger Kalle Klintbo.

Han tror att folk kommer både för musikens skull och för att umgås. För de som vill sova över finns det en naturcamping i anslutning till logen. I nuläget efterlyser arrangörerna volontärer som kan hjälpa till på området.