Båda männen har erkänt stölden. Under rättegången i Eksjö tingsrätt berättade de hur de skruvade av två hjul var från en bil i Nässjö. Avsikten med stölden var att sälja däcken på fälg och på så sätt tjäna pengar.

På väg från platsen där stölden skedde kolliderade männen med en annan bil. I männens bil hittade polisen de fyra däcken. Kort efter olyckan hittades en ryggsäck i närheten av olycksplatsen. I väskan fanns bland annat en domkraft och en cigarettfimp.

Under rättegången berättade den ene mannen att han bar i väg väskan från bilen, eftersom han inte ville att verktygen som användes vid stölden skulle finnas i bilen. Analysresultaten av cigarettfimpen talade extremt starkt för att dna:t kom från den ene av de nu dömda männen, konstaterar tingsrätten i sin dom.

Däcken med tillhörande fälgar var värda cirka 27 000 kronor.

Körde åt fel håll

Duon har suttit frihetsberövad sedan brottet skedde i början av maj i år. Mannen som körde bilen dömdes även för vårdslöshet i trafik. Han ska ha framfört sitt fordon mot enkelriktat och i hög hastighet när han körde ut i korsningen Sörängsvägen/Queckfeldtsgatan och kolliderade med en annan bil.

”Mannen har såldes under färden vidtagit flera typiskt sett trafikfarliga beteenden innan han kolliderade med det andra fordonet. Han har genom sin körning i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som kan krävas av en förare av ett fordon” skriver tingsrätten i sin dom.

Eftersom männen återfallit i brottslighet saknades det, enligt tingsrätten, förutsättningar att döma dem till någon annan påföljd än fängelse. Straffet bestämdes till två månaders fängelse vardera.

Duon ska sitta kvar i häktet i väntan på att domen vinner laga kraft.