”Vet du om att det just nu sitter ett antal unga koreaner i Seoul och läser Smålands Dagblad?” löd frågan i ett mejl från Sören Viktorsson nyligen.

Han bodde när han var barn i Nässjö och reser numera vida omkring när han inte sitter och skriver artiklar hemma i Finland.

Dagbladet hade tidigare i höst ett reportage om honom och det skickade han till eleverna som läser svenska i Seoul innan han skulle träffa dem.

Jag förstod 80 procent av vad som stod i tidningen, berättade eleven Lee H Rin för Sören Viktorsson, när han var på besök.

En regnig onsdagsförmiddag tog nämligen Sören Viktorsson tunnelbanan från centrala Seoul, huvudstad med över tio miljoner invånare, ut till Hankuk-universitetet.

Där väntade en grupp elever på honom, redan inlästa på artikeln. Ihop med eleverna väntade också deras lärare Viktor Sundgren, under några barndomsår bosatt i Eksjö.

”Jag har tillbringat betydligt mer tid i Mariannelund, där min mamma är född och uppvuxen och hon bodde där som pensionär” berättar Viktor Sundgren i ett mejl.

Han kom till Seoul i slutet av februari i år, för vårterminen och läsåret där börjar i början av mars.

”120 studenter läser svenska och vi tar in 30 nya varje år”, berättar han.

”Jag tror det finns en bild av att Sverige är ett bra land på många sätt, det är exotiskt och intressant för dem. De tänker sig nog kunna arbeta antingen på ett koreanskt företag med kontakter i Sverige eller ett svenskt företag i Korea. Men det är nog en del som läser det bara för skojs skull, för att det är annorlunda, exotiskt och spännande”, berättar han.

När de här tredjeterminseleverna på felfri svenska bad den synnerligen språkkunnige Sören Viktorsson om lite handfasta tips för att lära sig främmande språk var hans första reflex att haspla ur sig något om flit och självdisciplin.

Men han hejdade sig. Deras lärare hade ju talat om en del för honom i förväg.

Sydkoreanska gymnasister går i ordinarie skola från 9 till 17 och därefter i privatskolor som kallas hagwon fram till klockan 22. Sedan åker de hem och tar sig an dagens läx-pensum. Allt för att få en begärlig plats vid ett universitet med den prestige och de framtidsmöjligheter det innebär, säger han.

Så han tipsade bland annat om svenskspråkiga radio- och tv-kanaler istället.

Trevligt att råkas, sa flickorna och bugade artigt efter lektionen.