Enligt statistik från djurförsäkringsbolaget Agria var hästar inblandade i tolv trafikolyckor år 2016. Sex hästar dog i samband med olyckorna. Det är bara de som Agria själva har i sina register, enligt Pernilla Melander som är pressansvarig på Agria.

Bo Christensson, räddningschef i Aneby kommun, tycker att den allmänna hänsynslösheten i trafiken blivit värre på senare år.

De incidenter som varit handlar om att bilen gasat förbi hästen som blivit rädd. Blir hästar rädda så vet man ju inte vad som händer. Trafikanter i dag saknar hänsyn över huvud taget och det ligger i linje med hur man möter hästar. Många slår inte av på gasen, säger Bo Christensson.

Det är enligt räddningschefen i Aneby ingen större skillnad på att krocka med en häst och att krocka med en älg, förutom att det kan sitta en ryttare på hästryggen. Eftersom djur med långa ben hamnar ovanpå biltaket vid en kollision kan skadorna bli förödande.

Om bilen är i trafik är föraren i princip alltid ansvarig vid en olycka och blir ersättningsskyldig för eventuella skador, säger Pernilla Melander på Agria. Försäkringsbolaget har på sin hemsida försökt öka kunskapen kring hästmöten i trafiken hos förare.

Hästar är i grunden flyktdjur och reagerar snabbt om de blir rädda. Flyktinstinkten kan i viss mån tränas bort men om en häst råkar i panik kan den reagera på ett oförutsett sätt inom ett par ögonblick, enligt Agrias hemsida.