Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför är Aneby så bra

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Dagligen matas vi av händelser i media om mindre bra händelser, både från vårt land och från omvärlden. Ibland uppmanar nyhetsuppläsaren oss tittare att blunda för hemska bilder. Dessa händelser både oroar och berör. Jag vill därför idag skriva några positiva rader om min kommun – Aneby.

Perspektiv

Lyckligtvis har vi möjlighet att uttrycka våra åsikter. Alla invånare tycker inte lika och det viktigt att vi respekterar varandras åsikter.

Aneby är en liten kommun. Det talas om kommunsammanslagningar och att Aneby föreslås gå upp i Nässjö kommun.

Den lilla kommunen Aneby fungerar idag väldigt bra och redovisar toppresultat inom flera områden.

Skulle planerna på en kommunsammanslagning fortsätta, föreslår jag att Anebyborna får uttrycka sin åsikt genom folkomröstning eller dylikt.

Enligt statistik har tillväxten i Aneby kommun legat bland de högsta i landet. I kommunens översiktsplan är intentionen att Aneby kommuns tillväxt ska fortsätta och uppnå 7 000 invånare 2025.

Med 2017 års befolkningsökning i tankarna, är det inte orealistiskt att vi når 7 000 invånare redan 2020.

Grundskola och högskola:

Idag erbjuder kommunen gratis resor med kollektivtrafik till alla som studerar vid högskola och universitet, under förutsättning att de fullföljer undervisningen och sparar kvittot. Aneby kommun ersätter då biljettkostnaden vid terminens slut.

Denna generositet är gynnsam för Aneby kommun och för ett ökat invånarantal.

Glädjande är också att över 95 procent av alla högstadieelever lämnar grundskolan med godkända betyg.

I Lärarförbundets samlade omdömen för elever i Aneby grundskola hamnade Aneby senast på en hedrande femte plats bland Sveriges 290 kommuner. Även i SKL:s mätning placerar sej Aneby bra. Suveränt bra jobbat!

Symboliskt vill jag överlämna en vacker bukett blommor till ALLA elever, ALLA pedagoger och ALL övrig skolpersonal för de enastående prestationerna.

Jag hoppas verkligen att den fina ordningen får fortsätta råda i lektionssalarna och att alla är rädda om varandra och uppmuntrar varandra.

Rabatterade tomter:

Barnfamiljer från andra kommuner har hört talas om Aneby kommuns goda skolresultat och flyttar gärna till Aneby av den anledningen.

Jag tycker det är ett utmärkt beslut som fattats av kommunen att sälja byggklara kommunägda tomter med 50 procent rabatt samt tomter på Skärsjö Udde med en rabatt på 100 000 kronor. På Skärsjö Udde är tomterna dessutom redan anslutna till kommunala VA-nätet.

Vad jag förstår är flera tomter nu sålda och kommer inom kort att bebyggas.

Hyresrätter:

I Aneby är efterfrågan på lägenheter stor. 16 fina lägenheter blev inflyttningsklara i slutet av 2017. Dessa är nu förvärvade av Stiftelsen Aneby Bostäder.

Stiftelsen Aneby Bostäder bygger även 16 nya lägenheter väster om Svartån och dessa blir inflyttningsklara under sommaren.

Ytterligare 16 hyreslägenheter samma typ kommer inom kort att byggas utmed Svartån och dessa kommer att vara inflyttningsklara under 2019.

Vi gläder oss åt att det pågår planering för ytterligare byggnation söder om vårt fina Konserthus.

Jag tycker att det behövs byggas flera små lägenheter i normal standard och då menar jag utan lyx, så att hyreskostnaderna inte blir för höga utan att människor har råd att hyra där.

Särskilt boende:

Särskilda boendet för äldre, Antuna, behöver moderniseras och vidareutvecklas. Dessutom behövs flera lägenheter i särskilt boende. Jag har samtalat med representanter för pensionärsföreningarna och vi är eniga om att det är lämpligt att bygga ut Antuna norr om den befintliga Antunafastigheten.

Av egen erfarenhet så måste jag verkligen berömma äldreomsorgen i Aneby kommun.

I boendet i egen fastighet fick jag och min hustru ta del av kommunens utmärkta hemtjänst och hemsjukvård.

Senare fick vi tillsammans flytta in på Antuna Äldrecenter, vilket har fungerat på ett utomordentligt sätt, med mycket duktig och kärleksfull personal i alla kategorier.

En annan viktig sak som alla Anebybor har tillgång till och vilket måste poängteras. Alla har sin egen husläkare och detta är en ovärderlig tillgång.

Det är så värdefullt med personkännedom och att bli väl bemött och dessutom får vi i Aneby snabb hjälp på Vårdcentralen.

Alla får platsveckan:

På initiativ av kyrkoherde Peter Andreasson startade Alla Får Plats Veckan 2014.

Alla Får Plats Veckan har blivit en uppskattad och återkommande aktivitet i samarbete med Svenska Kyrkan, Aneby Kristna Råd, Aneby kommun, föreningar och Studieförbund samt Aneby Näringsliv.

Alla får platsveckan ska vara en temavecka som manifesterar alla människors lika rätt och lika värde.

Veckan börjar varje år med en ekumenisk Fredsgudstjänst på Fredstorget och vi ser med glädje fram emot 2018 års lunchmöten och seminarier på torget i Aneby. Denna vecka skapar en härlig gemenskap och ökar förståelsen människor emellan.

Ingemar Carlsson

Aneby, 93 år

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel