Den aktuella vägen gjordes i ordning så sent som för några år sedan. Tidningen har under veckan fått samtal och mejl från flera läsare som undrar varför man åter arbetar med vägen, som av många bedöms som en av de finare vägarna i kommunen.

På Svevia har man förståelse för allmänhetens reaktion. Men det finns en förklaring, berättar John Larsson, platschef på Svevias tankbeläggningsavdelning.

– Jag förstår att allmänheten reagerar, det är en fin väg. Men allt är som det ska, det är ingen akutåtgärd utan ett arbetet helt enligt plan. Det är sådant som ska göras efter en viss tid, säger Larsson.

Ytbehandlas

Det som görs är att man ytbehandlar den befintliga vägen för att den ska hålla längre.

– Det är egentligen samma sak som att man oljar in ett trägolv för att det ska hålla längre, exemplifierar John Larsson.

När ytbehandlingen görs sprids bindemedel ut över vägen. Därefter sprider man ut stenmaterial som täcker bindemedlet. Därefter vältar man ytan för att stenarna ska fastna.

– Ungefär 95 procent av stenmaterialet fastnar, berättar Johan Larsson.

Trafikverket, som äger vägen, är beställare av arbetet medan Svevia ansvarar för underhållet. Arbetet utfördes under torsdagen denna vecka. Kommande vecka ska vägen sopas tre gånger. Detta för att stenmaterial, som inte fastnat, inte ska ligga kvar på vägbanan.