Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför skiljer sig många efter semestern

Månaderna efter sommarledigheten är ingen höjdare för äktenskapen i Sverige, då många ansöker om skilsmässa. Anledningen är något av en trestegsraket, enligt par- och relationsterapeuten Laila Dahl.

Mellan 2015 och 2017 var det många svenskar som ansökte om skilsmässa jämfört med andra månader samma år, skriver TT. Tillsammans med mars månad var september och oktober i topp över flest antal skilsmässoansökningar.

Par- och relationsterapeuten Laila Dahl har en teori om varför många vill skiljas efter semestern och menar att det kan delas upp i tre faktorer.

Mer tid tillsammans

– Det som är speciellt med semestern är att man plötsligt spenderar mycket mer tid ihop och det är då tidigare problem kryper fram, som tidigare legat under ytan. Man har tidigare inte haft tid eller ork att ta tag i problemen, men under semestern har man den tiden, säger Laila Dahl.

Problemen går inte längre att undgå under semestern.

– När man har mer tid ihop kan det bli så att man går lite på varandra, så att säga. Man kanske sitter i en husvagn eller är utomlands och inte har några vänner, eller andra personer, att fly till. Man lever så tätt ihop att man blir påmind om problemen hela tiden, ibland flera gånger per dag, säger Laila Dahl.

Det kan även vara så att man projicerar över problem på partnern och relationen, menar hon.

– Det kan vara så att det ibland, oavsett vilka problem du har, kan vara svårt att veta vilket som är vad. Vad som faktiskt är problemet. När semestern börjar gå mot sitt slut kan nystarten bli lite för mycket och då kan det hända att man placerar över andra problem på relationen, säger Laila Dahl.

Om man är orolig över sin relation och hur den ska klara sig efter semestern har Laila Dahl några tips på vägen.

Identifiera problemet

– Sitt ner med din partner och titta igenom de här tre punkterna. Gör en "mind map" för att identifiera problemet. Vad är det som är vad? Är det att du inte trivs på jobbet eller är det treåringen som ska inskolas? När du benat ut vad som just nu ses som en utmaning, vad är det då som är kvar som handlar om er som ett par?

Mycket går att lösas genom kommunikation, men då gäller det att använda sig av rätt metoder.

– Många konflikter kommer av behov som inte har blivit bemötta. Det handlar om att vara tydlig med vilka behov man har och att framföra det på rätt sätt. Säg hellre "det här kan du göra för mig" i stället för att säga "det här gör du fel", säger Laila Dahl.

Om problemen ändå inte går att lösa kan det vara en bra idé att vända sig till någon typ av terapeut eller psykolog.

– Det många säger är att det är skönt att prata med en tredje person som inte är inblandad i själva problemet. Det är också många som först upplever att man är ensam om ett problem, men när man pratar med någon märker man att det oftast är väldigt vanligt, säger Laila Dahl.