Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför väljer alltfler bort kyrklig begravning

Borgerliga begravningar ökar stadigt, även bland Svenska kyrkans medlemmar. Men hur kommer det sig? Här hittar du hela vår artikelserie på temat.

Snart kommer miljontals ljus att tändas på kyrkogårdar runt om i Sverige. Allhelgonahelgen är en tid då vi tänker lite extra på de som har lämnat oss, men också lite mer på vår egen dödlighet.

Hur vill vi ha vår begravning? Vill vi ha levande musik? Vill vi att våra anhöriga ska hålla tal? Vill vi ha en kyrklig begravning eller vill vi ha en borgerlig?

Kyrkliga begravningar är något som allt fler börjar avvika från. Borgerliga begravningar ökar stadigt, även bland Svenska kyrkans medlemmar. Men hur kommer det sig?

Tidningens reporter Madeleine Fransson har träffat anhöriga, kyrkoherdar, konsulter, begravningsentreprenörer, och anställda vid Skogskapellet i Nässjö, för att ta reda på hur vi resonerar kring vår begravning nu för tiden. Och hur det kommer sig att allt fler väljer bort den kyrkliga traditionen.

Här hittar du alla delar i artikelserien:

Prästen väljs bort – kyrkomedlemmar begravs borgerligt

Kyrkoherden: ”Jag är ju ändå inte där, bara min kropp”

Borgerliga begravningar ökar hela tiden

Ann-Sofie valde borgerlig begravning – trots engagemang i kyrkan

Han möter människor efter begravningen: ”I sorg är man oftast väldigt öppen”