Kommunstyrelsen i Ydre roade sig med att dela ut 2018 års stipendier vid måndagens sammanträde. Tre stipendier om 2 000 kronor delas ut vid nationaldagsfirandet på Ydregården den 6 juni.

– Det hade kommit in en hel del förslag på kandidater. Det är alltid jätteskoj att se hur många förmågor det finns i en så här liten kommun, kommenterar kommunalrådet Sven-Inge Karlsson (C).

”Helhjärtat engagemang”

Stipendiet för berömvärd gärning 2018 går till Anna-Karin Gustafsson.

Motiveringen lyder:

”Anna-Karin Gustafsson framträder alltid med ett helhjärtat engagemang för Ydrebygden. Hon har medverkat till start av flera föreningar och arrangemang. Den årliga hönsbytardagen är nu ett av de största arrangemangen i Ydre. Med sin egna blogg sprider hon information om Ydre och dess sevärdheter. Engagemang och oegennytta är egenskaper som berikar och för bygden framåt. För detta tilldelas Anna-Karin Gustafsson 2018 års stipendium för berömvärd gärning.”

”Har stort driv”

Gabriel Johansson, Torpa AIS, får årets ledarstipendium i Ydre kommun.

Foto Privat

Ledarstipendiet går till Gabriel Johansson, ordförande i Torpa AIS, med motiveringen:

”Gabriel Johansson har ett stort driv i att tillsammans med Torpa AIS styrelse inspirera ungdomar att engagera sig i föreningslivet. Gabriel visar att ungdomliga initiativ verkligen får genomslag. Genom det föredöme som Torpa AIS visar i hur man driver och utvecklar sin föreningsanläggning och ger utrymme för ungdomars idéer blir man inspiration för andra och gör landsbygden än mer levande och attraktiv för alla åldrar.”

”Delar generöst”

Tranås-Ydre släktforskarförening får årets kulturstipendium i Ydre. På bilden syns tidigare ordförande Torbjörn Aronsson (numera sekreterare), samt Gerd Brisfjord-Karlsson, tidigare mångårig ordförande.

Foto Privat

Kulturstipendiet för år 2018 går till Tranås-Ydre släktforskarförening. Motiveringen lyder:

”För sitt engagerade och alltid tillgängliga arbete där medlemmarna generöst delar med sig av sina kunskaper och skapar intresse för släkt- och hembygdsforskning. Föreningen har förmågan att skapa intresse och på ett kunnigt sätt lyckats stimulera nya generationer av släkt- och bygdeforskare. Detta i ett arbete där det egna släktintresset byggs på med ovärderlig dokumentation av skeenden och människors liv och leverne i våra hembygder.”