Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är länets bästa innovatörer – vidare till riksfinal

– Det här känns väldigt kul – ett kvitto på att jag har gjort något bra. Det säger Ahmed Mireé som på onsdagen utsågs till länets bästa unga innovatör.

Skapa-priset, som har instiftats till minne av Alfred Nobel, delas ut årligen för att stimulera innovatörer och uppfinnare över hela Sverige.

Under hösten utses finalister i varje län, som förutom äran får 10 000 kronor vardera. Det delas även ut priser till årets unga innovatörer.

LÄS MER: Nu ställer de om från utveckling till produkt

En unik teknik

I Jönköpings län delades priset ut på onsdagen av landshövding Helena Jonsson och Tobias Dahlberg från Science Park och i år tillföll priserna Joakim Staberg, grundare av Coloreel där han utvecklat en unik trådfärgningsteknik, och Ahmed Mireé, som tagit fram en säkerhetssprint till handbrandsläckare (E-Z Pin).

– Det känns mycket trevligt, kommenterar Joakim Staberg utmärkelsen.

– All uppmärksamhet som sätter innovationen i centrum är toppenbra.

LÄS MER: Jönköpingsföretaget prisas internationellt

Börjar i Paris

Närmast väntar en lansering av produkten på Avantex-mässan i Paris – måndagen den 17 september – och återförsäljare finns redan klara över hela Europa.

– Just nu expanderar vi kraftigt, fortsätter Mattias Nordin, vd på Coloreel.

– Vi är väldigt nära att påbörja en riktig serieproduktion och vi söker ett tiotal ingenjörer och chefsingenjörer just nu.

LÄS MER: Banbrytande teknik gav 20 miljoner

Lanserar inom kort

Ahmed Mireé utgår även han, med företaget Progressive Safety, från Science Park.

Han arbetar med olika hjälpmedel inom området brandskydd och säkerhetssprinten är hans andra innovation hittills.

Återförsäljare finns klara för hela den nordiska marknaden, bland annat genom Presto Brandsäkerhet AB, och lanseringen sker på bred front under oktober.

Fotnot: Det nationella Skapa-priset avgörs den 8 november under mässan ”Eget företag”.

LÄS MER: Pris till säkerhetsföretag