Skapa-priset är ett pris som är instiftat till minne av Alfred Nobel och delas ut på länsnivå en gång om året för att stimulera uppfinnare och innovatörer.

Bakom priset står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Patent- och registreringsverket, Vinnova, Almi Företagspartner och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

På onsdagen presenterades årets vinnare i Jönköpings län: Conny Norman på Robowaste och Karolina Malmlöw på Sellamigo.

Han satsar på återvinning

Conny Norman på Robowaste får utmärkelsen Skapa-priset för sin sorteringsmaskin som hjälper företag med byggavfall att automatisera sin sortering.

I nominering lyfts bland annat fram hur innovationen kan bidra till ett mer hållbart samhälle samtidigt som den kan skapa intäkter av något som tidigare varit kostnader för ett företag.

Så här såg det ut på prisutdelningen, Karolina Malmlöw till vänster, därefter landshövding Helena Jonsson och till höger Conny Norman.

Foto Pressbild

Sadelstölder i fokus

Karolina Malmlöw på Sellamigo, som får utmärkelsen Skapa-priset för unga innovatörer, har utvecklat en digital tjänst som ska förhindra sadelstölder.

I motiveringen av juryn står bland annat att läsa: ”Med ett brinnande engagemang, som grundar sig i egna erfarenheter, har entreprenören tagit sig an en viktig samhällsutmaning.”

LÄS MER: Så vill Karolina lura sadeltjuvarna

LÄS MER: Karolinas kamp mot sadeltjuvarna har blivit en världshit

På riksnivå i november

Båda pristagarna belönades med 10 000 kronor vardera och kommer att tävla vidare på nationell nivå den 14 november.

Förra årets länsvinnare var Joakim Staberg, grundaren av Coloreel som utvecklat en unik trådfärgningsteknik, och Ahmed Mireé, som tagit fram en säkerhetssprint till handbrandsläckare (E-Z Pin).

Så gick det 2018

Coloreel tog sedan hem vinsten även på riksnivå där de utsågs till vinnare i kategorin ”Årets innovation”. Det var dessutom första gången som det priset gick till en företagare från Jönköpings län.

För Ahmed Mireé gick det inte sämre. Han utsågs till ”Nationell vinnare Årets unga innovatör” och vann deltävlingen ”Bästa pitch” (företagspresentation).

Fotnot: I Jönköpings län står Science Park Jönköpings län värd för priset.