De ser oss på långt håll men det är inte många som saktar ner. Man försöker vinka ner dem men de bryr sig inte, säger Christina Hultman som har sin häst Jolando i stallet i Vittaryd.

Hon är överens med de andra hästägarna, Martina Lernedal och syskonen Alice och Linnea Fornander, om att förare i trafiken inte vet hur de ska köra föbi hästar.

Vi har försökt få hastigheten nedsatt men utan resultat, säger Martina Lernedal. Hastigheten från 40 kilometer i timmen övergår till 70 strax innan den går förbi stallet.

Men folk kör ju inte i 70 här, snarare i 100, säger Christina Hultman som berättar att en tidigare hästägare arbetade som polis och ibland kontrollerade hastigheterna på vägen utanför.

Christina och hennes stallvänner måste passera vägen med sina hästar minst tio gånger varje dag för att komma till beten och ridvägar. Någon möjlighet att rida åt andra hållet finns inte eftersom det inte är tillåtet att rida på de motionsspår som finns där.

När tidningen besöker stallet som ligger precis utanför Aneby tätort är många på väg hem från jobbet i sina bilar. Under fotograferingen kör minst hälften av de förbipasserande fordonen till synes långt över hastighetsgränsen.

Man är rädd varje gång man ska över, säger Alice Fornander.

Hästägarna vill nu gå ut med kunskapen om hur viktigt det är för bilister att visa hänsyn.

Vi befinner ju oss inte på vägen för att vi tycker det är roligt, utan för att vi måste. Ibland verkar det som om bilarna tror att hästarna har trafikvett, men man vet ju inte alls vad en häst i panik tar sig till, säger Christina Hultman.

Det är inte bara utanför Vittaryd som hästägare har problem med förare som inte visar hänsyn, men en speciell händelse gjorde att Christina fick nog.

Jag skulle gå över med två hästar till hagen och ser två motorcyklar på vägen längre bort. De ser mig på långt håll men istället för att sakta in börjar de blinka med helljuset och gasa på. Hästarna blev jätterädda, och hästar som blir rädda kan vända om och springa tillbaka mot tryggheten i stallet.

Kommer ni försöka uppmärksamma problemet på något annat sätt?

Man kanske skulle tänka på att lägga upp på Facebook eller något, säger Linnea Fornander.