Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De erbjuder extra tjänster

Extratjänst ska underlätta steget ut på arbetsmarknaden. I Aneby har just nu ett 40-tal personer en sådan anställning.

Extratjänst är en av arbetsförmedlingens åtgärder för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Den är till för nyanlända samt de som varit inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin i mer än 450 dagar. Även kommunens arbetsmarknadsenhet är involverad.

– Framför allt handlar det om anställningar hos offentliga arbetsgivare, säger Arijana Jazic och Kent Bohman, arbetsförmedlare respektive praktiksamordnare på arbetsmarknadsenheten.

Den arbetsgivare som tar emot en person på en extratjänst får full täckning för lön och handledarstöd. Längden på åtgärden är ett år, med möjlighet till ett års förlängning. Lönen är avtalsenlig. Den betalas ut av kommunen, men finansieras av arbetsförmedlingen.

– Vi vill poängtera att vi har ett mycket bra samarbete mellan kommunen och arbetsförmedlingen.

I dagsläget har ett 40-tal Anebybor extratjänster. De arbetar bland annat inom skolan, vård och omsorg och på kommunens serviceavdelning.

– Vi har också ett fåtal som jobbar i ideella föreningar.

Möjligheten att ha sin extratjänst i en ideell förening, ett trossamfund eller inom kulturell verksamhet är relativt ny. Kravet är att det bedrivs ungdomsverksamhet och att ingen tjänar pengar på det. I de fallen är kommunen inte inblandad, det är en sak mellan arbetsförmedlingen och föreningen.

Noga förberedelser görs när en person ska anställas på en extratjänst. Vederbörande får träffa både arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsenheten. En kartläggning görs av individen, bland annat för att få fram erfarenhet och intresse.

– Det gäller ju att matchningen blir så bra som möjligt. När vi hittar ett spår kontaktar vi aktuell verksamhet och så får berörd chef träffa deltagaren. En handledare utses också. Även fackliga parter är med i processen.

Om allt faller på plats, vilket det oftast gör, kan en anställning med extratjänst startas.

– Vi får nästan alltid ett positivt bemötande, men inom vissa verksamheter kan det vara svårt att ordna.

Arijana Jazic och Kent Bohman betonar att extratjänster aldrig får ersätta vanliga anställningar.

– Samtidigt är det viktigt att erbjuda en vettig sysselsättning. Individen måste också känna sig som en del av gruppen och bland annat delta i personalmöten.

Den som har en extratjänst följs noga upp, framför allt med ambitionen att han eller hon ska bli anställningsbar. Naturligtvis kan det även bli aktuellt med studier.

– Under tiden som extratjänsten pågår arbetar vi också med individen, för att se vad vi kan göra mer.