Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De laddar hjärtevarm ljusfest - ”viktigt att stötta hjärt- och kärlforskningen”

Lions laddar för en hjärtevarm happening den 14 februari. För att betona vikten av fortsatt stöd till hjärt- och kärlforskning fylls torgen i Eksjö och Vetlanda med hundratals marschaller formade till hjärtan, vars fladdrande lågor sprider ljus och mys i vintermörkret.

– Vi gör det här dels för att samla in pengar till forskningen kring hjärt- och kärlsjukdomar, dels för att göra något trevligt för Eksjö- och Vetlandaborna på alla hjärtans dag, säger Sandra Lundahl och Anders Wahlberg i Lions.

– Det kommer bli trivsamt med alla hjärtan som lyser upp torgen i kvällningen. Något mysigt att ta del av för både ung och gammal.

Uppskattad ljusfest

Lions i Vetlanda har med framgång prövat på konceptet med hjärtformade ljus i stadsvimlet under alla hjärtans dag senaste åren och nu hakar Eksjölejonen på.

– Arrangemanget är uppskattat. Folk gillar att det händer nåt på stan under alla hjärtans dag, säger Sandra Lundahl i Lions Vetlanda,

– Samtidigt har det tagits emot positivt av dem som vi vänt oss till för sponsring. Det gör att vi kör på och bygger ut arrangemanget i år med kärlekssånger och korvgrillning.

– Det känns bra att Eksjö fångar upp vårt evenemang. Det är viktigt att vi hjälps åt för att se till att hjärt- och kärlforskningen får stöttning.

Bland Lionsmedlemmarna i Eksjö finns Lars-Gunnar Larsson som själv mitt i livet utan förvarning drabbades av allvarlig hjärtsjukdom som sakta men säkert bröt ner honom.

Han fick 2007 efter lång väntan nytt hjärta - och nytt liv.

– Jag kommer vara på plats under arrangemanget på Stora torget i Eksjö för att dela med mina av mina erfarenheter och informera om den bakomliggande sjukdom - familjär hyperkolesterolemi (FH) - som ledde fram till hjärtbytet, förklarar Lars-Gunnar Larsson.

FH är en okänd, förrädisk sjukdom som går att hålla i schack med medicinering om den upptäcks i tid. Tyvärr är kunskapen om den bristfällig bland allmänheten.

LÄS MER: Sprider kunskap om okänd, allvarlig sjukdom

LÄS MER: Lars-Gunnar fick nytt hjärta