Efter en vecka med två ministerbesök och andra intressanta talare blev fredagen något av de ungas dag. Den stora manifestation som blivit tradition under Alla får plats-veckan fanns på programmet även denna gång.

Samtliga elever i kommunens skolor samlades på en och samma plats. På grund av regnet flyttade man dock inomhus, till Furulidshallen.

Mia Jönsson, församlingspedagog, och Fredrik Bäckhjem Hellberg, präst i Aneby pastorat redogjorde för sitt arbete under veckan med eleverna i fjärde och femte klass. Det gjorde de delvis med en film på temat alla får plats och där eleverna fått uttrycka vad som är viktigt för dem.

Fredrik Bäckhjem Hellberg konstaterade att mat, vatten och familj var återkommande ord.

– Får man bara näring och kärlek löser sig det mesta.

Mot rasism

De äldre eleverna har jobbat ihop med Musiker mot rasism, som gästade Aneby i måndags. När det sammanfattades uttryckte en av elevernas att han gillar att organisationen står för något som mänskligheten har kämpat mot i århundraden.

Fredrik Bäckhjem Hellberg pratade om det finns många saker som är viktiga i en demokrati, till exempel att man ska lyssna på varandra.

– Alla måste också få vara sig själva och även låta andra vara det.

Sång, med klass 4A på podiet, fanns också på programmet, innan den stora elevskaran skingrades.

På eftermiddagen föreläste folkrättsinformatörer från Röda Korset för Furulidskolans elever. Organisationen visade upp en sönderskjuten ambulans på torget. Där gjorde även gruppen Surprice ett framträdande.

Alla får plats-veckan avslutades med servering av mat från många av världens länder.

Läs mer: ”Ni är förebilder”

Läs mer: Tal av landshövdingen

Läs mer: Civilministerns löften

Läs mer: Hon vill ha mer jämställd fotboll

Läs mer: Här får alla plats