Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De prisas av kommunen – en nominering uppfyllde inte kraven

Vanligtvis brukar det delas ut tre priser i samband med nationaldagen, miljövårdspris, kulturpris och arkitektur- och byggnadsvårdspris. Så blir det inte i år då firandet är inställt. I år finns det heller ingen pristagare till arkitektur- och byggnadsvårdspriset. Kommunen hade fått in en nominerad, men den uppfyllde inte kriterierna.

Som tidningen skrev tidigare i veckan så har nationaldagsfirandet, den 6 juni, på Stora torget ställts in. Den planerade prisutdelningen kommer i stället att ske fredagen den 5 juni. Pristagarna kommer att besökas av Mats Danielsson (M), ordförande i kommunfullmäktige, samt politiker från ansvarig nämnd och ansvarig tjänsteperson.

Kulturpriset delas ut för att uppmuntra förtjänstfulla kulturella insatser som har stor betydelse för Eksjö kommun.

Årets kulturpristagare 2020 går till Kråkshults hembygdsförening och Kråkshults föreläsningsförening. I motiveringen står det bland annat att föreningarna har verkat för en betydande kulturgärning där landsbygdens kulturbetydelse har lyfts fram genom goda exempel.

Miljövårdspriset delas ut för att uppmuntra en person, förening eller organisation inom kommunen för sin betydande och aktiva insats för miljön.

Årets miljövårdspristagare 2020 är Stig Johansson. Hans insatser har bidragit till att uttern finns i flera av kommunens vattendrag. I motiveringen står det också bland annat att han har gjort flera ideella insatser för naturen och naturvården.

Arkitektur- och byggnadsvårdspriset ska uppmärksamma god arkitektur och byggnadsvård och kan tilldelas enskilda, företag, föreningar eller annan organisation. I år lämnades emellertid endast en nominering in. Den föreslagna byggnaden bedömdes inte uppfylla de kriterier som finns. Därför avstår Eksjö kommun från att dela ut priset i år.