– Vi upptäckte att svenskar som är födda utomlands har låg kunskap om politik i Sverige, säger Mohammed Abdulrahim.

Tillsammans med Mohammed Hadidi och Suhaib Abu Shehah befinner han sig i inspelningsstudion som de byggt upp i centrala Vetlanda. Hittills har de lagt upp två filmer på sin Facebooksida om hur det politiska systemet fungerar i Sverige. Tanken är att det ska bli ytterliga åtta filmer.

Vikten av demokrati

– En om varje parti, säger Mohammed Abdulrahim. Vi berättar om vad partierna står för och tar upp vilka fördomar som finns. Demokrati är viktigt, vi står inte på någons sida.

På Facebook har de även skapat en fiktiv person som heter "Karimson". De har medvetet valt en blandning mellan ett utländskt klingande namn och ett svenskt som en symbol för integrationen.

– Vi ville komma på ett roligt sätt att presentera våra idéer, säger Mohammed Abdulrahim.

Bild 1 av 3 Mohammed Abdulrahim, Mohanned Hadidi och Suhaib Abu Shehah jobbar med The Bridging Gaps för att nysvenskar ska lära sig mer om Sveriges politiska system och veta vad de röstar på.

Foto Louise Halvardsson

Arabiska och svenska

De flesta som är involverade i The Bridging Gaps har bott i Sverige länge och vill dela med sig av sina erfarenheter. Till exempel är det många som inte vet att de kan rösta i kommunvalet om de varit folkbokförda i landet i tre år – även om de inte är svenska medborgare.

Språket de använder i informationsfilmerna är arabiska men de textar även på svenska för att inkludera fler människor.

– Vi vill göra något bra, säger Mohammed Abdulrahim. Många nyheter, även de som är på arabiska, handlar bara om att invandrare gör brott.

Hoppas på sponsring

Varje film kräver många timmars arbete inklusive grafikpålägg och redigering. Filmerna har i nuläget fått flera tusen visningar. Även om de spelar in i Vetlanda vänder de sig till folk i hela landet och projektgruppens medlemmar är också utspridda över Sverige.

– Vi vill att alla ska veta att de kan påverka politiken och att det är viktigt att rösta, säger Mohammed Abdulrahim i en av filmerna.

I nuläget jobbar de helt ideellt vid sidan om annat arbete, men hoppas kunna hitta någon som vill sponsra dem.