Det råder ingen tvekan om att kossorna i Stockabäck har fått vårkänslor. Minuterna innan det var dags för dagens huvudfigurer att släppas ut råmades det vilt i ladugården.

Omkring 600 personer hade kommit till kosläppet och till publikens förtjusning var det med hopp och skutt som vissa av kossorna intog vårbetet, andra var mer tvekande och närmade sig friheten med försiktighet.

Det är en skön och härlig dag. Det är roligt att se djuren komma ut, säger Naémi Andersson.

Sedan år 1999 har hon och Karl-Johan Andersson drivit gården i Stockabäck. Här finns 75 kor och därtill kalvar, kvigor och ungtjurar. Efter att kalvarna har fått sin mjölk finns 2000 liter kvar varje dag som hämtas av mjölkbilen.

Under lördagens betessläpp, som samarrangerades med Arla, fick besökare uppleva höjdpunkten då kossorna sprang ut i vårsolen men också titta på hur det går till vid mjölkning med en robot i ladugården som byggdes år 2008.

Jag har förstått att det har blivit väldigt populärt med kosläpp och då tycker jag att vi ska visa upp vad vi gör och var maten kommer ifrån och visa att djuren gör så att landskapet hålls öppet, säger Naémi Andersson.