Det är femte året Skedhultsdagen anordnas och man kör vidare enligt ett gammalt beprövat recept.

Det är en dag där natur- och friluftsliv står i fokus.

– Det här är ju ett befintligt projekt som Gun Henriksson (tidigare fritidsutvecklare) tillsammans med föreningarna utvecklat, säger Kim Forsman som sedan årsskiftet är ny fritidsutvecklare på kommunen.

En mängd aktiviteter, för såväl barn- och ungdomar som vuxna, erbjuds i programmet.

Golf, kajak, ridning, jaktskytte, fiske, bygga fågelholk, grilla viltkorv samt åka hästskjuts är några exempel.

– Friluftsliv är i ropet och dagen är till för att allmänheten ska kunna upptäcka naturvärdena som finns så nära oss. Du behöver inte vara direkt någon naturmänniska men genom den här dagen hoppas vi fler kan upptäcka det vackra området, det är som en lugn oas. Många tänker nog på golfklubben när man hör Skedhult men området är så mycket mer, berättar fritidsutvecklare Kim Forsman.

Han berättar att cirka 200 personer slutit upp vid tidigare tillfällen.

– Många är trogna hela dagen. Du kan prova på att snickra din egen fågelholk, meta, åka häst och vagn eller gå tipspromenad som exempel. Man fikar och går där och mufflar helt enkelt. Även Skedhultsgården håller öppet.

Kommunen har under senaste åren Bland annat har det byggts en träplatå med utsikt över sjön och ett vindskydd tillika grillplats. Förra året anlades två nya vandringsleder.

En viktig och väl så avgörande detalj inför Skedhultsdagen är ju också vädret.

– Men det är inga problem, vi hade nyligen möte och jag berättade nyligen för gruppen jag har beställt vackert väder, skrattar Kim Forsman.

Tillsammans med kommunen är det följande föreningar som arrangerar Skedhultsdagen: Eksjöortens Ryttarförening, Svenska Jägareförbundet, Eksjö Naturskyddsförening, Friluftsfrämjandet i Eksjö, Eksjö Skid- och Orienteringsklubb, Eksjö Golfklubb, Eksjö Fiskeklubb, Eksjönejdens Jaktvårdsförening, Unga Örnar, Skogssällskapet.