Vi säljer under framgång, säger Stefan Nyberg, chef för villafiber på Bredbandsbolaget.

Under fredagen skickade Bredbandsbolaget ut ett pressmeddelande där företaget berättade att man nu gör en satsning på villafiber på flera orter i Småland, genom att erbjuda anslutning till fibernätet till cirka 600 hushåll. Orterna är Alvesta, Mariannelund, Hjältevad, Bruzaholm och Pauliström. Målsättningen är att hushållen ska vara anslutna under det här året.

Om inte folk ansluter sig första året så tror jag de gör det senare. Det är framtidens nätverk, säger Stefan Nyberg.

Han menar att det inte ställs krav på att ett visst antal ska med innan man kör igång.

När vi går in och säljer i ett område är vi fast beslutna att genomföra projektet. Vi ser det som en infrastruktursatsning. Bredbandsbolaget ingår i Telenor-koncernen. När vi bygger ut mobilnätet så behövs fiber för att driva mobilmasterna, så för oss är det en infrastruktursatsning överlag.

Kostnaden för att ansluta sig till fibernätet hamnar generellt på 19 900 kronor inklusive moms. Utöver internettjänster kommer tv- och telefontjänster att säljas till dem som väljer fiber.

Är Njudung Energi intresserad av att gräva fiber i Pauliström? Frågan går till bolagets vd Ola Rosander.

Vi har ett bekymmer med Pauliström. Vi har försökt att hitta olika lösningar men idag har vi inte planerat att dra fram dit, eller en lösning att komma med, svarar han.

Ola Rosander beskriver bolagets fibernät som en stor stjärna med Vetlanda tätort i mitten.

Vi har byggt ut åt alla möjliga håll men inte åt det nordvästra hörnet.

Fiber är förberett fram till Kvillsfors där man kommer att erbjuda fiber, men Pauliström finns inte med i planerna.

Vi vill gärna hitta en lösning, det vill jag noga understryka. Det har funnits bidragssystem som vi sökt men inte lyckats komma fram den vägen helt enkelt. Det måste till mer pengar. Det är tråkigt att vi inte kan men det viktigaste är att fibernätet blir utbyggt, säger Ola Rosander.