Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Mer träffsäkert stödpaket behövs för att rädda företag

Sannolikt är det bättre att direkt stödja hyresgästerna, snarare än att gå via fastighetsägarna och använda oss som krockkudde, skriver Elin Rickardsson, Fastighetsägarna GFR, Jönköpings län.

Ingen vet hur länge coronavirusets utbrott kommer att pågå. Oavsett vilket har viruset fått enorma konsekvenser för det svenska näringslivet. Många av de verksamheter som drabbats allra hårdast är våra medlemsföretags viktigaste hyresgäster.

Hotellbranschen, som i befunnit sig i en expansiv fas i många år, har fått se intäkterna falla handlöst. Kultursektorn, resebranschen, restaurangbranschen, och sällanköpshandeln upplever liknande intäktsbortfall. En kris för ovanstående sektorer innebär per definition också en kris för den svenska fastighetsbranschen.

Fastighetsföretag vill självklart vårda sina hyresgäster så att de finns kvar när krisen är över. Samtidigt är det viktigt att betona att fastighetsbolag också är företag, med fakturor, räntor, amorteringar och löneutbetalningar.

Faktum är att fastighetsbranschen mestadels består av småföretag. Hela 86 procent av alla fastighetsbolag har mellan en och fyra anställda. En fastighetskris i detta läge skulle vara ett verkligt dråpslag mot svensk ekonomi.

Hyresstödet till lokalhyregäster för kvartal två från staten bygger på att fastighetsägaren lämnar ifrån sig en del av sina intäkter, annars blir det inget statligt stöd.

Vi tror på en nära och öppen dialog mellan hyresvärd och hyresgäst där man finner individuella, relevanta och situationsanpassade lösningar där båda parters ekonomiska situation får vägas in. Stödet från staten och fastighetsägaren ska falla ut rätt och till dem som man även kan se en framtid för, efter Coronakrisen.

Runt om i länet finns många exempel på att fastighetsägare tar ett stort ansvar för att hjälpa hyresgäster. I de allra flesta fall där betalningssvårigheter uppkommit har överenskommelser om anstånd eller hyreslättnader gjorts och fastighetsägare tar och kommer fortsatt ta ett stort ansvar. Men för att leva upp till regeringens ambition att rädda företag genom den nuvarande krisen så krävs ett större och mer träffsäkert stödpaket.

Inför det tredje kvartalet hoppas Fastighetsägarna därför på stöd som kan hjälpa fastighetsföretagens hyresgäster. Sannolikt är det bättre att direkt stödja hyresgästerna, snarare än att gå via fastighetsägarna och använda oss som krockkudde. Ett sådant stöd kan införas från 1 juli då det gällande hyresstödet löper ut.

Många nya idéer kommer säkerligen att födas i krisens spår, och i dialog med marknadens olika aktörer kan vi tillsammans hjälpas åt att hitta de idéer som fungerar här och nu, men kanske också framöver. I grund och botten sitter hela näringslivet i samma båt, och behöver ro den i land tillsammans för att ta oss igenom den här krisen.

Elin Rickardsson

ansvarig näringspolitik

Fastighetsägarna GFR, Jönköpings län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel