Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svenska EU-debatter liknar inrikespolitikens käbbel

Finns det inga statsvetare och nationalekonomer som kan rycka tag i debatten, undrar Alf Svensson, tidigare Europaparlamentariker.

Napoleons utrikesminister Talleyrand lär ha sagt: Att skilja inrikespolitik från utrikespolitik är lika lätt som att dra ett streck i vatten.

De senaste veckornas så kallade EU-debatter styrker i sanning att Talleyrand hade rätt. Och att påståendet i synnerhet kan appliceras på svensk EU-debatt rent generellt!

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron deklarerade att EU skulle lyftas ur coronapandemins följdverkningar med ett rejält, minst sagt, gåvopaket.

Då insåg väl egentligen varenda svensk, som håller sig med något vidare perspektiv än ankdammens, att Sverige inte, med aldrig så många högröstade partiledare i spetsen, kunde förvandla gåvopaketet till enbart lån.

Att Italien, Europas fjärde största ekonomi, och Spanien skulle ge allt tänkbart stöd till den tysk-franska hållningen var en självklarhet. Och att tro att Tyskland och Frankrike inte hade sina bevekelsegrunder eller välgrundade motiveringar är generande.

Det är oftast liktydigt med inrikespolitiskt käbbel att följa EU-debatter och analyser i svensk press. För att nu inte nämna sociala medier, som dryper av populism och unken nationalism!

Finns det inga statsvetare och nationalekonomer som kan rycka tag i debatten, som med högre röster kan förklara, att år 2020 och kommande år klarar sig Sverige inte utan sitt EU-medlemskap?

Det borde vara varje partiledares plikt och en ofrånkomlig uppgift för SVT att bredda och fördjupa kunskapen och insikten om hur beroende vi är av Europeiska Unionen.

Sovjetunionens presidenten Michail Gorbatjov och många med honom har ordat om det ”europeiska huset”. En bra bild. Självklart kommer debatten om detaljer i byggandet att fortsätta, och huset blir aldrig helt färdigt, men de som är ute för att riva ner har trampat helt vilse.

Någon gång måste det funderas över hur Europas länder skulle klara sig om EU inte funnits, om de gränsöverskridande friheterna inte existerat, om den europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken framöver skulle skötas från nationalstatsnivå, om klimat- och miljökatastrofer skulle förhindras av 27 regeringar var för sig, om tullmurar gentemot vår globala omvärld skulle hanteras nationsvis…

Ska vi fortsättningsvis kunna tala om materiell ”välfärd” så måste Sverige kunna exportera och importera. Och då krävs, ovedersägligt!, att Europas stater bildlikt talat är på benen. Det har dragits streck i vattnet länge nog. Nu är det dags att vi börjar bottna.

Alf Svensson (KD)

F.d. Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel