Under 2014 har hon ställt ut i Göteborg, polska Szczecin, Bryssel i Belgien, Umeå, Skellefteå, Tranås och Torredembarra i Spanien.

Den skapande kraften heter utställningen som öppnar i dag i NBV:s lokaler på Norra Storgatan.

– Jag ville komma tillbaka till NBV. En av mina första utställningar var på NBV. Det är också roligt att visas upp sig för den lokala publiken, berättar hon när vi träffas tidigare i veckan när hon förbereder utställningen.

Målat i 20 år

Eva Dillner är yrkesverksam konstnär. Hon har varit medlem i Konstnärernas riksorganisation, KRO, sedan 2011. Men hon har målat i över 20 år.

– Min mamma var konstnär och jag hade inga tankar på att bli det själv. Men 1991 började jag måla mina känslor. Jag tyckte det var roligt att kladda med färger. Man kan vara lekfull och orädd. Det är lättare att tänja på gränser i måleriet än i livet, säger hon.

Hon målar abstrakt expressionism, konst som innehåller känslor och andlighet.

– Det är alltid roligt att se vad människor ser i konsten. På det stora hela är upplevelsen det stora. Det väcker fantasin. Man ser väldigt olika saker bortom ordens begränsade tanke, säger hon.

Det som driver henne som konstnär är att få känslan att vara en del av en skapande process.

Bok om konsten

Eva Dillner är också aktuell med en ny bok, Konstriket. I boken kartlägger hon förutsättningarna för konstnärer och arrangörer att sätta konsten på kartan. Hon ger också den konstintresserade publiken en inblick bakom kulisserna.

Eva Dillner föddes i Stockholm och växte upp i Linköping. När hon var 14 år flyttade familjen till USA. Där blev hon kvar i 30 år. Sedan 15 år tillbaka bor hon i Eksjö.

I dag är det vernissage för utställningen som pågår fram till den 6 januari.