KRISTDEMOKRATEN ordningsvakter på Brinellgymnasiet

Anledningen ska vara att det förekommer alldeles för mycket våld i skolan.

Utifrån statistik som Axelsson själv har hämtat från polisen har han kunnat ta reda på att polisen har ryckt ut till Brinellgymnasiet vid 37 tillfällen under läsåret 2016-2017.

Om man tänker att ett år har 52 veckor och sedan drar av cirka sju till tolv veckor för antalet skollov som gymnasieungdomar har blir 37 gånger extremt mycket.

Enligt statistiken kom det också mer än två brottsanmälningar per vecka under veckorna 34 till 43.

AXELSSONS

Under onsdagen misstänkta för vapenbrott. Eleverna hade med sig ett "pistolliknande föremål" vilket visade sig vara en soft air gun.

Senare släpptes eleverna. Enligt polisen ska det inte ha funnits något syfte att använda vapnet i skolan. De är dock fortfarande misstänkta för vapenbrott.

Eksjöeleverna ska tydligen vara i övre tonåren. Om de är under 18 år är det inte tillåtet för dem att använda soft air guns utan uppsikt av en vuxen.

Incidenten i Eksjö gymnasium är dock mild jämfört med den tragiska händelsen på Enskede Gårds gymnasium i södra Stockholm i onsdags där en 17-årig elev knivhöggs till döds.

Det går inte att säga om dödsfallet hade kunnat undvikas med en ordningsvakt, men det hade i alla fall funnits en möjlighet för en säkerhetsutbildad vuxen att ingripa.

DET ÄR INTE

I oktober fick Västerviks gymnasium använda sig av två ordningsvakter efter att skolan fått uppgifter om att det kunde vara en "uppgörelse" på gång och att det handlade om "killar som slogs om tjejer", enligt Västerviks-Tidningen.

Men ordningsvakterna i Västervik mottogs inte bara med jubel. P4 Kalmar intervjuade i samma veva flera elever från skolan och de föreslog att man i stället skulle kunna stänga av de stökiga eleverna.

Gymnasiechefen påpekade dock att det inte går att stänga av elever i preventivt syfte, utan bara när de redan har gjort något.

Det var också det man gjorde på : När två personer, varav den ena var en elev, överföll en annan av gymnasieskolans elever stängdes den våldsamme eleven av i en vecka.

Där tog man för övrigt också in ordningsvakter under en period efter den incidenten.

ORDNINGSVAKTER

Hur pass kostnadseffektivt det är att anställa ordningsvakter på heltid är svårt att säga. Men prova, säger jag. Sedan kan man jämföra om det blev en bättre skolmiljö eller inte.

Men det gäller också att först förankra det hos elever och personal: Hur pass otrygga känner sig elever och anställda i dag? Vad ska vakterna ha för befogenheter?

Det är viktigt att vakterna finns tillgängliga ifall de skulle uppstå bråk eller trakasserier. Men att de till exempel aktivt skulle börja leta efter alkohol, droger eller dylikt i skolan skulle nog riskera att inskränka elevernas integritet.

Ordningsvakterna bör också bygga upp en relation till eleverna. De ska inte bara finnas där som övervakare.

Viktigt, eller kanske ännu viktigare, är också att rektorer använder sig mer av möjligheten att stänga av eller förflytta elever.