En Nässjöbo, i 20-årsåldern, fick tidigare i år av avslag av Transportstyrelsen när han ansökte om körkortstillstånd.

Anledningen var den brottslighet han blivit dömd för. I år har mannen dömts av tingsrätten för bland annat två fall av mordbrand samt anstiftan till mordbrand. Även tidigare har han dömts för olika brott.

En spärrtid bestämdes av Transportstyrelsen till 36 månader, vilket innebär att han först får möjlighet att ta körkort 2019.

Mannen överklagade beslutet till förvaltningsrätten och yrkade att spärrtiden skulle sänkas. Han anförde även att tingsrättsdomen mot honom överklagats till hovrätten och att ärendet inte är avslutat. ”Det är oprofessionellt att bedöma något som inte är avslutat”, menar mannen enligt förvaltningsrättens handlingar.

20-åringen tyckte även att de äldre domarna som tagits upp inte borde anses vara lika allvarliga på grund av att det gått två år sedan dess.

Förvaltningsrätten avslår mannens överklagande med motiveringen att personer som begår så kallad kvalificerad brottslighet – exempelvis grov eller långvarig – bör nekas körkortsinnehav. Rätten menar att mannen i nuläget inte uppfyller lämplighetskraven.