Det var i början av december i skogarna utanför Nye. Mannen, som är i 35-årsåldern och hemmahörande i Växjö, körde av vägen och kunde gripas av polis.

Bara några meter från platsen där mannen krockade sin bil fann polisen ett avsågat gevär med magasin och två patroner, en ljuddämpare som passar geväret samt en kniv.

Mannen hade även bytt ut registreringsskyltarna på sin egen bil mot ett par stulna från en snarlik bil i Borås, var påverkad av narkotika och körde bilen olovlig då hans körkort blivit indraget under 2015.

Han har sedan dess suttit häktad i väntan på sin dom som på måndagen meddelades; ett års fängelse.

Försvarsadvokat Zackarias Hallenkrantz yrkade på villkorlig dom kombinerat med samhällstjänst, samt att han omedelbart skulle släppas ur häktet. Åklagaren å sin sida yrkade på minst ett och ett halvt års tid i fängelse.

Eksjö tingsrätt dömer mannen, som har erkänt de flesta av åtalspunkterna, för fem olika brott. Därav: Rattfylleri, olovlig körning, ringa narkotikabrott, märkesförfalskning och grovt vapenbrott.

Den sista åtalspunkten som hölls under förra veckan och menade att han inte kände till något om varken vapnet som hittades utanför bilen eller den vapenväska som fanns i baksätet.

”Tingsrätten finner det styrkt att mannen innehavt det aktuella vapnet och ytterligare föremål och att han gjort det på tid och plats och sätt som åklagaren angett i sin gärningsbeskrivning”, skriver Eksjö tingsrätt i sin dom.

”Mannen ska därför dömas för brott”, står det vidare.

I maj dömdes Växjömannen till två år och sex månaders fängelse för en rad andra brott. Ett fall som nu är uppe i Göta hovrätt.