Torsdag till söndag har Dövas Dag firats i Jönköping. Under dagarna har det bland annat ordnats med guidning, idrott, föreläsningar, filmfestival, mingel och underhållning. Aktiviteter har hållits på olika platser i staden men främst varit koncentrerade till Spira.

Under lördagen var Tyst Teater på plats. Tyst Teater arbetar med teckenspråkig scenkonst, skådespelare Tommy Rangsjö och kommunikatör Elsa Brunemalm berättade om kommande föreställningar. Tommy Rangsjö har tidigare medverkat i tv men detta blir första gången han gör teater.

 Det räcker inte med det vanliga teckenspråket, du måste skapa något med händerna så att språket blir mer levande. På scen gör vi också större rörelser så att även publik långt bak ser, det visuella är väldigt viktigt, det måste gå att se vad som händer, säger han.

För Elsa Brunemalms del var det tolfte året i rad som hon besökte Dövas Dag, en av hennes höjdpunkter under året.

Det är jätteroligt att vara här, man får väldigt mycket driv härifrån som man kan leva på resten av året, säger hon.

På Spira under lördagen fanns också en mängd företag och organisationer på plats. En av besökarna som kikade in de olika montrarna var Mimount Tbibel.

Vi döva är spridda över landet och det är nyttigt att träffas en gång om året, jag är glad att den här dagen finns, det är jätteviktigt, säger hon.

Från Vetlanda kom Stefan Karlsson och Ida Svensson med barnen Vincent och Theodor. Dövas Dag är ett givet besöksmål för dem.

Det är spännande att vara här och roligt att träffa gamla vänner och kolla in nya saker, säger Stefan Karlsson.

Vätterbygdens Dövas Förening och Jönköpings läns Dövas och Teckenspråkiga förbund står bakom arrangemanget i Jönköping. Åsa Gustavsson och Lars-Gunnar Möllefors har hjälpt till att arrangera dagarna genom sitt företag. För Åsa Gustavsson är Dövas Dag en viktig tidpunkt på året som ger ny energi.

 Jag önskar att det var så här varje dag. Vi kan ta del av exempelvis kultur och diskutera med varandra på teckenspråk. Här är allt tillgängligt för oss. Det är en glädje att komma hit, jag får svar direkt och behöver inte använda papper och penna eller leta tolk för att göra mig förstådd, det ger mig ny kraft till att vilja förändra samhället, säger hon.