I veckan drar musiklördagarna i Eksjö i gång. Första tillfället är däremot på en fredag, midsommarafton. Men ytterligare nio lördagar kommer det att spelas musik utanför Konsum innan vaktparaden.

Först ut är Dragspelsklubben Knekten. Andra som kommer att står för musiken är dragspelsklubbar från Ydre, Rödja och Vetlanda. Peter och hans vänner, Old beginners, Vårat Gäng och Håkan Dahlén med vänner kommer också att spela och sjunga.

Knekten är inte bara involverad där utan de kommer under fyra torsdagskvällar i sommar anordna allsångskvällar i Museigården, vid Eksjö museum. Första tillfället är den 29 juni sen 6 juli, 13 juli och 20 juli.

De senaste 48 gångerna vi har spelat har det varit solsken och uppehåll. Vi brukar kalla det för knektaväder. En sådan kväll kommer det mellan 300-400 personer och sjunger med i allsången. Om det regnar brukar det vara runt 50-70 personer, säger Göran Nilsson.

Vid varje allsångstillfälle är det någon lokal gästartist med, men fokus ligger på allsången.

Det är typiska svenska allsånger som är enkla att sjunga med till. Om man tittar på Allsångs på Skansen så kan det ibland vara knepiga sånger. Här slipper man vara med i tv också, det är mer avslappnat, säger Nilsson.

Vilken är din favoritallsång?

För mig finns det Calle Schewens vals, den måste man bara ha med. Men också Svinsta skär, och Temperaturen. Det är sådana sånger som publiken kan. Vi brukar hinna med 8-9 allsånger på en kväll, säger Göran Nilsson.