Han valde att inte berätta det för den 140 personer stora publiken när NNAB hade en näringslivsträff på Draka kabel.

Men faktum är att han i dagarna sagt upp sig för att tillträda som VD för Garo med säte i Gnosjö. Ett företag med 250 anställda, som under en kortare tid även hade en filial i Nässjö.

Jag ville hellre fokusera på företaget än på mig, sade Dalin.

Draka kabel får nu en kvinnlig vd i finländska Salli Hara, som närmast kommer från ett danskt företag i koncernen.

Dalin har jobbat på Draka sedan 2004 på olika positioner, i mars 2014 utsågs han till VD för Draka kabel. Det var en tid då lönsamheten inte stod på topp. Visserligen gjorde företaget en vinst 2011 på 16 miljoner kronor, men sett till omsättningen var det alldeles för lite.

Dalin berättade att italienska ledningen förklarat att fabriker, koncernen har ett 80-tal, med för låg lönsamhet eller med förlust skulle läggas ned.

Drakakoncernen blödde pengar och vid stod vid ett vägskäl. Istället för att riskera nedläggning valde vi att ta ansvar för lönsamheten.

En analys gav vid handen att Draka varken kunde konkurrera vad gällde pris eller att bli bäst på innovationer, det vill säga nyheter. Företaget valde den tredje vägen, att bli bäst på service till kunderna.

Samtidigt städade vi undan "dåliga affärer", som gav för låg lönsamhet eller rent av förlust på sista raden. Vi tog bort olönsamma produkter, som företagen ändå inte efterfrågade. Vi inriktade oss på att förenkla hanteringen. Vi var tvungna att skynda på hastigheten och släppa lite på noggrannheten.

Detta och mycket annat gav resultat. Målsättningen var satt till en vinst på 100 miljoner kronor år 2020.

2014 hade vi ökat resultatet till 78 miljoner kronor. Faktum var sedan att under 2016 gjorde vi ett resultat på 125 miljoner kronor, vilket motsvarar 10,2 procent av omsättningen.

Efter detta har italienarna Draka kabel som ett mönsterexempel och uppmanar andra mer olönsamma företag i koncernen att studera Draka kabel.

En rundvandring i den stora fabriken i Nässjö, som sysselsätter 170 anställda, gav en bild av vilka stora volymer koppar och aluminium, som krävs till produktionen.

Cirka 3 000 ton koppartråd rullar ut från Nässjöfabriken årligen, ytterligare något mer i aluminium faktiskt.