Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dyrt vatten och avlopp i Aneby

Aneby har en av länets dyraste VA-taxor. Det visar Nils Holgerssons-gruppens årliga kartläggning.

Varje år sedan 1996 har Nils Holgersson-gruppen gett ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I den ”förflyttas" en bostadsfastighet genom landets 290 kommuner. Det är för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

Rapporten visa att kostnaden för vattnet i kranen varierar stort beroende på var i landet man bor. Jämför man kommunerna i Jönköpings län är det också stor skillnad.

Kartläggningen visar att Aneby är en av länets dyraste kommuner. Här betalar invånarna årligen 5 748 kronor för vatten och avlopp för en typlägenhet på 67 kvadratmeter. Bara Värnamo är dyrare. Den billigaste VA-taxan, 3 317 kronor, finns i Gnosjö.

I Aneby har VA-taxan höjts med 6,9 procent sedan förra året. I medel har priset för vatten och avlopp i Sverige ökat med 3,0 procent.

Även på riksrankingen hamnar Aneby kommun långt ner, på plats 229.

Medlemmar i Nils Holgersson-gruppen är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.