Mannen, som är bosatt på Höglandet, åtalas för ett fall av grov stöld och två stölder.

Den ena grova stölden rör Märta Måås Fjetterström-mattan som ägs av Aneby pastorat och stals från Lommaryds kyrka i mitten av juli. Mattan är värderad till cirka 200 000 kronor och stals från den obevakade kyrkan.

Där finns bevisning i form av kontouppgifter som visar att ett galleri i Stockholm, specialiserat på just mattor, satt in 45 000 kronor på mannens konto som betalning för mattan.

Här erkänner mannen stöld, men bara av normalgraden.

Värderas lågt

Mannen åtalas för stöld i fallet där en lampa och en jugendfåtölj stals från kurorten Mösseberg utanför Falköping i augusti 2018.

Trots att fåtöljen ingår i ett unikt möblemang och bedömts som i princip ovärderlig av ägaren Bräcke diakoni sätts värdet för kurortens föremål inte till mer än cirka 3 500 kronor sammanlagt och brottet bedöms inte som grovt.

Mannen erkänner denna stöld.

Pengar till kontot

Mannen åtalas också för ett tredje fall av stöld. Det rör en bronsstaty kallad Bågmannen som tillhör Växjö stiftsgård Tallnäs utanför Skillingaryd. Statyn är värderad till 45 000 kronor och försvann från stiftsgården någon gång mellan 1 juli och 25 september i fjol.

Även i detta fall finns bevisning i form av kontouppgifter. Ett handelsbolag i Stockholm har satt in 36 000 kronor som köpeskilling för statyn på ett konto som tillhör den åtalade mannen.

I fallet med statyn förnekar den åtalade stöld men erkänner häleri.

Mannen är frihetsberövad sedan början av augusti.