Världens barn är en nationell insamling som avslutas med en direktsänd tv-gala den 5 oktober. Det är ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen, SVT och många andra organisationer.

Den årliga insamlingen har organiserats i Eksjö i drygt tjugo år. Förra året skänkte kommuninvånarna 172 624 kronor och förhoppningen är att man ska nå en liknande siffra även i år.

Invånarna i Eksjö kommun brukar vara generösa, berättar samordnaren Inger Stenström från Röda Korset.

– Vi brukar alltid ligga högt. Men det kan vi aldrig ta för givet.

I år började insamlingen redan på valdagen med bössor ute i vallokalerna. De största insamlingsdagarna blir i den sista helgen i september och första helgen i oktober.

Förutom att butiker som Röda Korset och Erikshjälpen skänker sina dagskassor, äger insamlingen också rum i församlingar, på konserter och klädbytardagar.

Utan kontanter

Insamlingen till Världens barn syns kanske först och främst genom alla frivilliga som går runt och skramlar med sina bössor. Det är inte något problem att många inte längre bär på några kontanter. Det går lika bra med post- och bankgiro och man kan swisha med telefonen.

– Så du kommer inte ifrån oss, skrattar Anita Delavaux.

Gruppen med frivilliga märker att det finns en stor medvetenhet om insamlingen som syns mycket i radio och tv.

– Det här är något som alla tycker är bra.

Barnens rätt

Det viktigaste är att pengarna kan göra skillnad för barnen som behöver hjälp.

– Barn behöver hjälp med så mycket, som trygghet och skola. Det finns många föräldrar som inte har råd att ha sina barn hemma, barnen måste arbeta istället. Det är fantastiskt att få hjälpa dem, säger Jessica Politis från Erikshjälpen.

Pengarna används bland annat för barnens rätt att gå till skolan.

– Barnen måste få vara i centrum, säger Fouzia Bashir.