Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsmisstänkt var känd av polisen

En elev misstänks ha våldtagit en kvinnlig lärare på en gymnasieskola. Enligt polisen har brottet skett i Jönköpings län, och eleven sitter anhållen misstänkt för våldtäkt. – Han förnekar brott, säger jouråklagare Klas Lööf till Jnytt.

Enligt Aftonbladet, som var först med att rapportera om händelsen, skedde våldtäkten inne i skolans lokaler i fredags. Händelsen är polisanmäld och eleven, en man i 20-årsåldern, är gripen och anhållen.

– Vi har informerat om att en person i vår personal har blivit utsatt för våldsbrott och att vi har gjort en polisanmälan, säger gymnasiechefen.

Eleven är avstängd från skolan medan utredningen pågår.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och jag tycker att det är ett fruktansvärt brott, var det än inträffar, säger gymnasiechefen.

Enligt Aftonbladet ska den misstänkte våldtäktsmannen vara känd av polisen sedan tidigare för narkotikabrott, olovliga körningar, våldsamt motstånd och urkundsförfalskning. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen även ha haft omfattande sms-kontakt med den utsatta läraren innan händelsen.

"Känsligt ärende"

Polisen fick kännedom om händelsen under måndagen. På tisdagseftermiddagen bekräftade man att våldtäkten har inträffat på en skola i Jönköpings län.

– Det är ett känsligt ärende men vi går snart ut med information. Det är åklagare som leder ärendet och eftersom det är åtkomstskyddad kan jag inte se några detaljer, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen region Öst, till Jnytt.

Polisen har inlett en förundersökning om våldtäkt och har vidtagit en rad utredningsåtgärder.

Förnekar brott

Jouråklagare Klas Lööf vill inte gå in på vad den misstänkte mannen har sagt i förhör mer än att han förnekar brott.

– Nu ska jag läsa igenom resultatet av den utredning som polisen har gjort hittills och sedan ska jag ta beslut i häktningsfrågan. Det handlar om att han antingen släpps på fri fot eller så begärs han häktad. Om jag begär honom häktad kommer jag att skicka in häktningsframställan till tingsrätten under eftermiddagen, sa Klas Lööf när Jnytt nådde honom under onsdagsförmiddagen.

Senare på eftermiddagen stod det klart att åklagaren begärde mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. I häktningsframställan framgår det att åklagaren anser att det finns en risk att mannen avviker.

Hänsyn tas även till att det handlar om ett brott som ger minst två års fängelse och att det inte anses finns något skäl att inte begära mannen häktad. Åklagaren begär tillstånd att få ålägga den misstänkte restriktioner.

Enligt häktningsframställan ska den misstänkta våldtäkten ha ägt rum på skolan i fredag mellan 12.50 och 13.30.