Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elin Ersson döms för brott mot luftfartslagen

Den tidigare Jönköpingsbon Elin Ersson stoppade i somras en utvisning av en afghansk man från Landvetter flygplats utanför Göteborg. Hon döms för brott mot luftfartslagen.

Göteborgs tingsrätt dömer henne till 60 x 50 (3 000 kronor) i dagsböter för brott mot luftfartslagen. Åklagaren i målet, James von Reis, är nöjd med domen.

Tingsrätt skriver i domen att Elin Ersson, som fyller 22 i år, den 23 juli i somras hade kontakt med ett par kvinnor på Landvetter som var oroliga över att deras bror skulle utvisas till Afghanistan. Elin Ersson begav sig ut till Landvetter för att stötta dem och det pratades om att någon skulle gå ombord på planet, som skulle till Istanbul, för att stoppa utvisningen. Elin tog med sitt pass för att hon tänkte att hon kanske skulle göra det, enligt tingsrätten. En biljett köptes till henne och hon gick ombord som en av de sista passagerarna på det redan då försenade flygplanet.

Mannen satt på ett annat plan

Elin Ersson hade med sig bilder på mannen som skulle utvisas, men hittade honom inte eftersom han inte var ombord. Däremot satt det en annan man på planet som skulle utvisas, vilket hon fick reda på av personalen ombord. Hon försökt tala med honom, men fick ingen kontakt med honom. Ändå beslutade hon sig för att försöka hindra den utvisningen. Hon stod upp i planet i cirka 15 minuter för att hindra det från att lyfta. Samtidigt filmade hon med sin mobiltelefon och livesände händelsen på Facebook.

Hon svarade att hon inte tänkte lyda

Kabinpersonalen sa flera gånger till Elin Ersson att sätta sig ned, vilket hon inte gjorde. Hon svarade dem att hon inte tänkte lyda förrän mannen som skulle utvisas hade gått av planet. Det slutade med att hon och mannen som skulle utvisas fick lämna flygplanet tillsammans med personal från Kriminalvårdens utlandstransporttjänst. Planet till Istanbul kunde lyfta omkring en halvtimme försenat.

Åklagaren James von Reis åtalade henne för brott mot luftfartslagen och yrkade på 14 dagars fängelse för Elin Ersson för brott mot luftfartslagen.

Betraktar det som civil olydnad

Tingsrätten framhåller att passagerare som inte gör som befälhavaren på flygplanet, normalt sett flygkaptenen, bestämmer om ordningen ombord enligt luftfartslagen ska dömas till böter eller fängelse i högs sex månader.

Elin Ersson betraktar sitt agerande som civil olydnad och att hon därför inte ska dömas för brottet. Hon uppger att hon genom att läsa nyhetsartiklar och ta del av sociala medier om liknande aktioner fått uppfattningen att hon fick göra som hon gjorde. Det kan tänkas att misstaget är ursäktligt om någon har gjort mycket stora ansträngningar för att ta reda på gällande bestämmelser, men enligt tingsrätten är så inte fallet när det kommer till Elin Ersson.

Hävdade nöd

Hon har också invänt att hon på grund av nöd inte ska straffas för gärningen. Hon har berättat att mannen skulle dö i Afghanistan om han skulle utvisas.

Tingsrätten skriver att svensk domstol fattat beslut att utvisa mannen och att en sådan utvisning inte utgör en nödsituation som lagen om nöd avser.

Därför döms hon inte till fängelse

Att Elin Ersson inte döms till fängelse motiverar tingsrätten med att hennes agerande skett när planet stått på marken och att planet en halvtimme senare utan problem kunde fortsätta till Turkiet.

Att Elin Ersson haft ett uttalat politiskt syfte med sitt handlande betraktas vare sig som en försvårande eller förmildrande omständighet, bedömer tingsrätten.