Elit Vetlanda ställde i år ett stjärntungt lag på banan men missade ändå slutspel för första gången sedan 2003.

Nu får misslyckandet konsekvenser. Till säsongen 2017 ska Elit Vetlandas budget minskas med närmare 800 000 kronor när det gäller förar- och personalkostnader.

– Vi hade ett jävligt bra lag i år och många har inte presterat. Jag menar, vi har ju knappt höjt snittet på laget. Vi skulle kunna satsa lika rejält nästa säsong men har vi inte intäkterna för att täcka ett sådant lag måste man dra i handbromsen, och det är det vi gör nu. Jag tänker inte sitta där som Smederna gjorde i början av säsongen och säga att pengarna är slut, säger Mats Johansson som är ordförande i Vetlanda MS sedan i våras.

Hur stort underskottet är för den här säsongen är inte riktigt färdigräknat. Men att förlusten skulle bero helt och hållet på den uteblivna slutspelsplatsen är inte hela sanningen eftersom det blev minusresultat även 2015 – ett år som slutade med SM-guld för laget.

– Vi gjorde ett negativt resultat på 300 000 kronor även då. Det kostar att åka slutspel också, säger Johansson som berättar att en match kostar omkring 230 000 kronor i förarkostnader.

– Ja, det har vi gjort.

– Ja, man kan säga att vi budgeterar med slutspel. Missar vi slutspel ska vi gå plus minus noll och går vi till slutspel ska vi börja tjäna pengar.

– På pappret kommer vi inte ha samma starka lag, men det är ju bevisat att man kan lyckas ändå. Lagets målsättning kommer vara att ta sig till slutspel.

I elitidrott är det oftast resultaten som styr och när målsättningarna inte infriades den här säsongen var supportrar till laget inte sena med att kritisera lagledningen där sportchefen Mikael Wirebrand och lagledaren Fredrik Staaf ingår.

– Vi har också hört den och mycket annan kritik. Vi håller på med elitidrott och man får gärna kritisera, men jag blir förbannad när påhoppen kommer på de som jobbar ideellt för föreningen, säger Johansson.

– Det har varit en hel del.

– De har hundraprocentigt förtroende. Efter sista matchen hade vi ett styrelsemöte där jag ställde den frågan och alla i styrelsen gav sitt fulla förtroende.

Trots det sportsligt tunga året har Mats Johansson ändå en hel del positivt att se tillbaka på under 2016.

– Vi har en väldigt bra ungdomsverksamhet och en otrolig ideell kraft i föreningen. Hade vi inte de närmare 300 personer som hjälper oss varje match hade vi inte kunnat köra speedway i Vetlanda.