En bra bok blir ännu bättre om den läses högt av en skicklig uppläsare. Det insåg jag när jag, först med visst motstånd, började lyssna på ljudböcker. Det tänker jag även nu när jag hör Kerstin Andersson med behaglig röst och fin modulering läsa Marie Hermanssons senaste roman ”Den stora utställningen”, en berättelse som känns perfekt i ljudboksformat.

Handlingen utspelas i autentiska miljöer och med både verkliga och fiktiva personer. Det är jubileumsutställning 1923 och Albert Einstein skall komma till Göteborg och hålla sin nobelföreläsning. Men han är i vissa kretsar en illa sedd nobelpristagare och hans säkerhet kan vara hotad.

”En riktig rövarhistoria”, sa i en intervju Göteborgsförfattaren Marie Hermansson själv om sin nya roman Ja, en ganska förtjusande och roligt berättad rövarhistoria skulle jag tillägga. Ibland blir det rörande och lite vemodigt också. Särskilt grips jag av sidoberättelsen om den föräldralöse Otto och hans älskade åsna Bella.

Att Marie Hermansson är väl insatt i ämnet är tydligt. Det finns mycket dokumentation från Göteborgsutställningen 1923 då Göteborg blev en förvandlad stad. Göteborgarna gick in i en ny tid och där möter de också ”den nya kvinnan”. Precis som Ellen i romanen är Marie Hermansson journalist och utmärker sig även i författarskapet med journalistisk schvung och med precis den känsla för stämningar och detaljer som snabbt gjort journalistvolontären Ellen till en uppskattad skribent.

Intressant i sammanhanget är att flera av Göteborgs mest kända platser skapades till utställningen – som Liseberg, Göteborgs konstmuseum och Götaplatsen.

Boken ”Den stora utställningen” får för mig för övrigt en extra dimension då min då 35-årige farfar från Göteborg många år senare berättade för mig om sina egna upplevelser i staden detta jubileumsår som helt kretsade kring den stora utställningen.

Lyssna på ljudboksspecial i Litteraturpodden