Det sade Kenneth G Forslund, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande i utrikesutskottet, när han förstamajtalade i Nässjö.

Firandet inleddes traditionsenligt med marsch från Stortorget genom Nässjös gator mot Stadsparken, där utescenen var platsen för årets förstamajtalare.

I täten för förstamajtåget gick, också det efter tradition, Höglandskåren och spelade. Tätt efter följde ett knappt 100-tal demonstranter med en rad plakat med olika slagord på.

I Stadsparken hölls flera tal, det bjöds på musikunderhållning och det fanns chans att få sig en fika eller en grillad korv.

Forslund ansåg i sitt tal att det är "som om ingen minns historien längre".

Hur nazism, främlingsfientlighet, isolationism och världskrig drog hela världen ned i bråddjupet. Idag känns det som att det kan hända igen. Främlingsfientliga och nationalistiska partier vinner framgång i land efter land. Idag på första maj är det inte bara socialdemokrater, vänsterpartister och kommunister som demonstrerar utan återigen demonstrerar nazister på svenska gator. Det är en märklig värld vi lever i, sade han.

Han hyllade också den så kallade "svenska modellen" och pekade på några punkter, vad han ansåg att den socialdemokratiskt ledda regeringen har fokuserat på sedan den tillträdde.

Sysselsättningen är den högsta i EU, nästan 200 000 fler har ett jobb att gå till. Ungdomsarbetslösheten är rekordlåg - den lägsta på 13 år. Vi har skapat ordning och reda i statsfinanserna och har därför ett helt nytt läge i svensk ekonomi.

Resultatet i skolan börjar vända, hävdade Forslund.

Behörigheten till gymnasiet har förbättrats och PISA-undersökningen visade strax innan årsskiftet på höjda kunskaper.

Bostadsbyggandet är det högsta på decennier framhöll han vidare.

Lag och ordning ska gälla i hela samhället, sade Forslund och fortsatte:

Det är därför vi ökar antalet utbildningsplatser för poliser, det är därför vi vill ha fler poliser i tjänst, det är därför vi ökar polisens budget med ytterligare 700 miljoner kronor redan nu under innevarande år.

Forslund såg ändå ett hopp och ett ljus i mörkret för världen och lade till:

Sverige behövs i denna märkliga värld vi lever i.