Johan Sundgren hade varit ett par år och studerat fotografi i Mexico. Då han tidigare har arbetat inom hemtjänsten och behövde ett jobb när han kom hem från Mexico återvände han till yrket igen.

– Jag hade inte bestämt mig för vad jag skulle göra. Jag är ju fotograf, men det var tufft att sätta igång och arbeta. Det visade sig att det låg en hemtjänstlokal nedanför där jag bodde på Södermalm i Stockholm. Jag frågade om jag kunde börja arbeta där och det var inga problem.

Gillar pensionärer

Johan Sundgren började efter ett tag upptäcka de fantastiska människorna och miljöerna. Han berättar att allt eftersom relationerna med de äldre blev starkare började fotograferandet också.

– Jag gillar verkligen pensionärer. Jag fick städa och handla åt dem som alla andra, men det var inte där jag la mitt fokus. Jag gillade att sitta och prata och dricka kaffe.

– De här äldre lägenheterna med tapeter och möbler kommer att försvinna. Det visste jag redan då och ännu starkare nu. Lägenheterna kommer att blåsas ut och vitmålas. Det är en svunnen tid.

Johan Sundgren berättar att det bara är en av de personerna som finns med på fotografierna som lever. Inför utställningen har han fått tillstånd av de anhöriga att fotografierna visas.

Det var inte bara Johan Sundgren som fotograferade. Han lånade ut sin kamera till pensionärerna som fick fotografera honom när han utförde sitt arbete. På väggarna i Eksjö museum finns dessa fotografier att se, tillsammans med inköpslistor som han har sparat.

Utställningen visas på Eksjö museum till och med den 9 november.