Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expertens varning: Därför ska du se upp med solen i påsk

Mycket talar för att det blir en påsk med strålande sol. Men då huden är extra känslig efter den mörka vintern bör svenskarna se upp med sitt soldyrkande, menar Yvonne Brandberg, ordförande för Strålskyddsmyndighetens UV-vetenskapliga råd.

Påskveckan ser ut att bjuda på en rejäl dos med solsken och de allra flesta längtar efter att få ligga och steka under sin långledighet – men det gäller att se upp. Många solar helt utan skydd mot de skadliga UV-strålarna.

Yvonne Brandberg förklarar att solen är minst lika skadlig på våren som under sommaren och att svenskarna generellt är väldigt dåliga på att skydda sig mot solstrålarna, trots att de känner till riskerna.

– Många känner sig mer attraktiva och fräscha när de är solbrända. Solen har så många positiva konsekvenser och riskerna med malignt melanom känns hypotetiska och ligger långt borta för många, säger Brandberg till TT och berättar att det är lättare att bränna sig efter vintern då huden är blek, vilket ökar risken för hudcancer, malignt melanom.

Mellan klockan 11 och 15 är solen som starkast.

– Därför är det viktigt att skydda sig med kläder, solkräm med hög solskyddsfaktor och solglasögon, säger Brandberg.

Ungefär 60 000 hudcancerfall upptäcks i Sverige varje år – en siffra som konstant växer. Enligt Strålskyddsmyndigheten finns det ett tydligt samband mellan att bränna sig i solen och malignt melanom.