Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremtorkan stora hotet mot vattendjuren

Med sommartorkan och låga vattenflöden hotas mångfalden bland djuren i länets sjöar och åar. Nu går Länsstyrelsen ut med information om vad som gäller vid användning av vatten.

En plats som påverkats i allra högsta grad av sommartorkan är Sågån nedströms Elsabosjön söder om Bottnaryd i Jönköpings kommun.

Här finns nämligen flodkräftan, en art som kan ta stor skada vid lågt vattenflöde.

– Vid besöket konstaterades att insatser behövs eftersom vattnet var grumligt och stillastående, säger fiskerikonsulenten Adam Johansson i ett pressmeddelande.

I och med situationen med rådande torra marker och vattendrag, bedömer Länsstyrelsen att i princip all användning av vatten innebär en risk för skada på djuren. Därför krävs nu generellt tillstånd vid större bevattning.

– Vi inser att behovet av vatten, inte minst inom jordbruket, är stort. Men verksamheter med stort vattenbehov måste ändå bedrivas så att risken för skada minimeras. På sikt behöver de som är beroende av vatten säkra sin tillgång genom exempelvis magasin eller djupborrade brunnar, säger Anders Eidborn, handläggare på tillsynsenheten i pressmeddelandet.