För snart två veckor startade Samuel Hansson Facebookgruppen Medborgerlig krishantering – Eksjö. Han driver sidan tillsammans med Emina Burek.

Han säger att i samband med coronavirusets utbrott behövs medborgerlig aktion för att underlätta med praktiska saker. Det handlar främst om att personer i riskgrupper eller äldre behöver hjälp med att handla mat. Det kan också vara personer som är hemma på grund av de är smittade och därför inte ska träffa andra.

Listan fylls på

Samuel Hansson arbetar ofta dygn på sitt arbete och har därför ledig tid i veckorna. Därför har han känt att han hunnit med att samordna de förfrågningar som kommit från Eksjöborna.

– Jag har en lista med frivilliga som har sagt vad de kan hjälpa till med. Det finns de som också har varor som de kan dela med sig av om det behövs. Listan fylls hela tiden på med nya människor och vad folk kan ge, säger han.

Det finns utvecklingspotential på hur handling i en affär åt en annan person kan ske säkert och tryggt menar Samuel Hansson. I ett fall la Samuel ut pengar och när varorna levererades fick personen swisha honom.

– Det bästa hade varit om man beställde maten online i de butiker det går. Då är det förbetalt när man hämtar det. Ser vi att behovet av hjälp ökar får vi sätta någon regel.

"Viktigt att inte få panik"

För den som är i behov av hjälp kan se kontaktuppgifter till Samuel Hansson i hans Facebookgrupp.

– Anhöriga som kan gå med i gruppen får tipsa personerna som inte har Facebook själva, säger Samuel och fortsätter:

– Det är viktigt att inte få panik. Man får vara smart och ha lite extra varor hemma, men inte överdriva. Då behöver man inte gå och handla så många gånger heller.

I skrivande stund har gruppen omkring 730 medlemmar.

Under måndagseftermiddagen kom ny information om att kommunen framöver kommer att överta samordningsansvaret. Facebooksidan kommer därför fortsättningsvis att mer fungera som en informationskanal.

Pågående och inplanerade hjälpinsatser kommer dock att genomföras av gruppen.

LÄS MER: Senaste nytt i coronachatten

LÄS MER: Försäljning kan flytta utomhus: "Gäller att agera i tid"

LÄS MER: Corona orosmoment för lokala företag: ”Läget kan ändras snabbt”