Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falsk konst visas på museet – har lånats ut av polisen

Hos polisen i Jönköping finns en av landets största referenssamlingar av falsk konst. En del av denna konst har lånats ut till Eksjö museum. Flera aktiviteter sker under sommaren med kopplingar till den falska konsten.

Det är första gången konsten har lånats ut och visas utanför polishuset. Eksjö museum har fått långa konsten och under lördagen är det vernissage. Utställningen som har fått namnet Falsk konst visas till den 6 oktober.

Bland målningarna finns det förfalskningar av ett flertal kända franska konstnärer som Renoir, Corot, Monet, Gaugain, Chagall och Sisley. Även svenska konstnärer finns representerade bland förfalskningarna och det är Marcus Larson, Anders Zorn, Bruno Liljefors, Albin Amelin, Vera Nilsson och Olle Olsson Hagalund.

Utställningen öppnas av Ingemar Ericsson från polisområde Jönköping.

Under sommaren, med start den 26 juni till den 14 augusti kommer det vara guidad visning varje onsdag. Den 11 september ska Görel Cavalli Björkman, specialist på äldre måleri, att reda ut olika förhållningssätt till vad som är falskt eller äkta i konsten. Hon kommer även berätta om vilka metoder man kan använda och hur man sett på frågan under olika epoker.

Den 25 september kommer Carl-Johan Svenson, lektor i historisk didaktik vid Jönköping university, att hålla en föreläsning om förfalskare genom historien och polisens jakt efter dem.