Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Färre kortbedrägerier – negativ trend bruten

Antalet anmälda kortbedrägerier har det senaste halvåret minskat med 28 procent jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kortbedrägerier utgör 44 procent av alla bedrägeribrott och har ökat stort de senaste tio åren. Men nu har alltså trenden vänt det senaste halvåret.

En förklaring tros vara att konsumenter i dag är mer säkerhetsmedvetna när de handlar på nätet. Lotta Mauritzon som arbetar brottsförebyggande på polisens nationella bedrägericenter, lyfter även att polisen samarbetat med banker för att få e-handlare att införa nya säkerhetsrutiner.

Ett nytt EU-direktiv har också bidragit.

– Efter 31 december i år så måste man använda sig av ytterligare verifieringssteg. Till exempel, att du får en kod per sms som du måste ange när du gör ett köp, eller att du behöver legitimera dig med e-legitimation. Sen har både polisen och bankerna arbetat aktivt för att öka säkerheten, säger Lotta Mauritzon till Ekot.

TT