Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem aktuella konstutställningar

Allt från installationer till design eller fotorealistiska målningar. Kulturredaktionen tipsar om fem konstutställningar som pågår just nu.

1. Berättande form från designduon Folkform

Folkform: Produktionsnoveller. Visas på Vandalorum till den 8 mars.

Sara Arvidsson skrev om utställningen:

"I Folkforms produktion separeras aldrig funktionen från estetiken; allt är sammanvävt. Den känns därför modernistisk, men präglas också av samhällskritiska frågor som jag brukar förknippa med samtidskonst. Detta är narrativ design med ett hisnande djup."

2. Lyckat grepp i nya lokaler

Bo Arnros: ”Uppbrott” och Lisa Trogen Devgun: ”Delay Structure”. Visas på Gislaveds konsthall till den 9 februari.

Sara Arvidsson skrev om utställningen:

"Både Arnros och Trogen Devguns verk gestaltar en värld som när som helst kan rämna, men de har olika perspektiv och gestaltningssätt. Den förstnämnda modellerar skulpturer medan den andra lånar in färdiga objekt, så kallade ready-mades. Deras utställningar fungerar utmärkt tillsammans, mycket på grund av att de visas i denna stora lokal. Det är bara att gratulera Gislaveds konsthall för en lyckad invigning."

3. Spännande från årets Åke Andrén-stipendiat

Jakob Ojanen. Visas på Jönköpings läns museum till den 26 januari.

Solveig Bergström skrev om utställningen:

"Jakob Ojanen vaskar runt i akrylfärgen tills den ger upp sin identitet. Är målningarna abstrakta eller konkreta? Det beror på vem som betraktar dem. Och hur länge man betraktar dem."

4. Tänkvärt från propagandans värld

"Propaganda – Risk för påverkan". Visas på Jönköpings läns museum till den 23 februari.

Sara Arvidsson skrev om utställningen:

"Överlag är det många interaktiva inslag, troligen för att de kan få betraktaren att känna sig mera aktiv och betydelsefull. Vi får lyssna på hur en filosof, en medievetare, en socialpsykolog och en historiker definierar dagens mediesamhälle. Det är denna punkt som är utställningens samtida referens. Hur lär vi oss att sovra i flödet och genomskåda lögner och överdrifter?"

5. Fotorealistiska målningar från inre landskap

Karin Broos: "En stund på jorden". Visas på Vandalorum till den 19 januari.

Johan Fingal skrev om utställningen:

"Med tiden har Broos utvecklat ett egensinnigt uttryck. Hennes stil kan möjligen jämföras med Ola Billgren eller amerikanska fotorealister, men står på egna ben. Hon målar med ett fotografi som förlaga, och hon målar så realistiskt att resultatet påminner om ett fotografi. På så vis lurar dessa mäktiga akrylmålningar ögat; det ser ut som ett fotografi men är något annat."