Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera äldre män kan straffas efter vingliga mopedfärder

Fyra äldre män stoppades av polisen inom loppet av några timmar. Gemensamt för mopedisterna är att de alla misstänktes för rattfylleri – åtminstone till en början. En av männen hade dock en speciell förklaring som gör att han inte längre är misstänkt för brott.

Den sistnämnde mopedisten hittades av förbipasserande. Mannen, som är i 65-årsåldern, låg då under sin moped. Han misstänktes först för rattfylleri, enligt polisen.

– Initialt var misstanken det, men det finns inga vittnen till körningen och mannen uppgav själv att han gått med mopeden, olyckligtvis trampat i ett hål och ramlat, säger Nils Rydberg vid polisen på Höglandet.

Att leda en moped och trilla i en grop samtidigt som man är onykter är i sig inte olagligt.

– Vi kan inte konstatera att brott har begåtts, så det finns ingen misstanke, säger Rydberg om händelsen som utspelade sig i Hjälmseryd i Sävsjö kommun.

Ledig polis grep in

De övriga tre männen som stoppades av polisen i fredags misstänks dock fortfarande för rattfylleri. Några timmar innan händelsen i Hjälmseryd såg en ledig polis en mopedist på riksväg 40 i Hult, i Eksjö kommun. Den ledige polisen tyckte att mannen i 60-årsåldern framförde sitt fordon vingligt och tillkallade en patrull. Mopedisten är nu misstänkt för rattfylleri.

Vid 19-tiden på fredagskvällen körde en annan mopedist, en man i 50-årsåldern, in i ett träd i centrala Vetlanda.

– Allmänheten försökte hålla kvar mannen, berättar Nils Rydberg.

När polisen kom till platsen blev även den mopedisten misstänkt för att ha kört moped trots att han var påverkad av alkohol.

Den siste av de fyra männen stoppades på riksväg 32, vid Sommen, under fredagskvällen. Även han är alltså misstänkt för rattfylleri, efter att ha kört moped.

Återstår att se om männen, eller någon av dem, döms för sina vingliga mopedturer.