LÄS MER: Förslag: Det ska bli enklare filma med drönare

LÄS MER: Bengt drabbas av drönarförbudet

LÄS MER: Domen är ett dråpslag för fotografer

Det var i oktober förra året som Högsta förvaltningsdomen slog fast i en dom att en drönare med kamera klassas som en övervakningskamera.

Då krävdes ett tillstånd av länsstyrelsen

Det finns många yrkesgrupper som använder sig av att fotografera med en drönare. Bland annat räddningsarbete, skogs- och hjordbruk samt journalistisk verksamhet.

Bengt Ljunggren i Eksjö är en fotograf som bland annat arbetar med reklam, tryck och gravyr. kommenterade han Högsta förvaltningsdomstolens ställningstagande så här:

Det var ett dråpslag för den här branschen.

Den 20 juni 2017 fattade riksdagen beslut om att kameraövervakning från drönare inte ska behöva tillstånd och lagändringen började gälla från den 1 augusti.

Ett glädjande besked menar Bengt Ljunggren. Han köpte sin första drönare 2013 och då var det mest på hobbynivå. Men han har alltid varit fascinerad av fotografering och märkte direkt att det fanns många nya möjligheter med drönaren.

När beskedet först kom i höstas var det tungt. Jag hade köpt utrustning för omkring 250 000 kronor. Vissa jobb jag hade inbokade fick jag flytta fram. Just under vintern är det ändå lågsäsong men det fanns en oro att ändringen skulle dröja ända tills efter valet 2018, säger han.

Det blev ont om plats i hemmet för hans företag Grafica AB. Därför är han just nu mitt uppe i att flytta verksamheten bort från hemmet till nya lokaler på Sjöåsgatan i Eksjö.

Jag letar hela tiden efter nya vinklar. Det blir så annorlunda upplevelser när man kan fotografera på det här viset. Gamla stan är tacksamt att fotografera, berättar han.

En händelse som han minns är branden i En händelse som har satt sina spår hos många.

Drönaren var ett verktyg som jag kunde använda mig av för att göra en samhällsinsats, säger han.

Men för att Bengt Ljunggren ska kunna genomföra sitt arbete behöver han ändå ha tillstånd och förhålla sig till vissa föreskrifter.

När man flyger med drönare måste man alltid kunna se den med sina egna ögon. Man ska visa hänsyn och inte störa andra människor.

Bengt Ljunggren har tillstånd från Trafikverket eftersom han utför kommersiell flygning. Tillståndet behöver även sökas om man ska göra flygning utom synhåll eller om man genomför flygning på uppdrag som inte kan betraktas som nöje eller rekreation. Hos Lantmäteriet har han sökt tillstånd för publicering och spridning för geografisk information.

Du får inte sprida bilderna hur som helst. Bilderna ska granskas av Lantmäteriet om det är något jag är osäker på. De granskar då bilderna och så får jag svar ett par dagar senare på om jag får använda dem eller inte, säger Bengt Ljunggren.