Annons
Vidare till smt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folke P var affärsman ut i fingerspetsarna

Affärsman ut i fingerspetsarna var han, Nässjöbon, mäklaren och auktionisten Folke Pettersson som nu gått ur tiden i en ålder av 85 år.

Under årtionden var han en känd profil i Nässjö och omsatte i sina verksamheter hundratals miljoner kronor, allt från de första affärerna med kaniner i barndomens Västra Harg och kräfthandeln som sjuåring på torget i Mjölby till vuxenlivets enorma affärsverksamhet.

Som ung körde han ut dricka för Nässjöbryggeriet, vars fastighet han senare i livet ägde under några år i avsikt att exploatera. Skogsarbetare, plankbärare på sågverk och hyvlare var yrken han provade på innan karriären som auktionist öppnade sig.

Pettersson & Son blev ett begrepp i slutet av 50-talet. Det var Folke som var sonen. Utan tidigare förkunskaper om auktioner byggde han upp ett företag med kontor i sex städer. Det var i en tid när massor av smågårdar såldes varför auktionsfirman kompletterades med mäkleri eftersom småbönderna ju också skulle ha en villa att bo i när gården sålts på auktion.

I 70-talets början var det dags för nästa stora utvecklingssteg, industriauktionerna. Tidigare hade industrier och deras maskiner sällan sålts på auktion, utan genom skriftliga anbud och långsam handläggning. Den nya sortens auktioner fick rivstart när amerikanskägda Svenska kassaregistrets maskiner såldes på Älvsjömässan, som Folke hyrde och slog på trumman för. Det blev stor succé och Folke var länge ensam på den marknaden samt lärde sig värdera hela företag, allt från kontorsutrustning till specialmaskiner. 70 konkursförvaltare fanns i Folke Petterssons i kundregister!

Stolt var Folke Pettersson över den mycket stora satsningen 1975 på kvarteret Renen, den 15 000 kvadratmeter stora affärs- och kontorsfastigheten mellan Stortorget och Köpmansgatan.

Pettersson & Son sålde allt från hela fartygsvarv till hela industrikoncerner och dessutom ägde Folke åtskilliga egna företag.

Vid 45 års ålder hade han 700 anställda på två gjuterier, två mekaniska verkstäder, två tryckerier, ett bokbinderi och ett byggnadsföretag men avvecklade efter hand dessa och ägnade sig företrädesvis åt värderingsuppdrag och auktioner av vilka det blev tre tusen.

Förmögen blev han och kunde kosta på sig lyxen att finansiera bygget av Nässjö golfbana. Vintertid tillbringade han gärna någon månad i sin sommarvilla i Spanien med utsikt över Medelhavet.

På senare år köpte han bland annat Eldons fastighet och hyrde ut den som lager till Jysk, en affär som han betecknade som en av sina bästa.

Pengarna användes bland annat för en mycket stor konstsamling av verk från de mest kända svenska konstnärerna, typ Zorn och Carl Larsson. Han hade också en väldig samling av Döderhultarns träsniderier.

Mycket stolt var Folke när sonen Thorbjörn utvecklade auktionsverksamheten på Internet och nådde nya omsättningsrekord.

Folke Pettersson kunde också ta svåra motgångar som när en älskad dotter och ett barnbarn förolyckades efter krock med tåg. Arbetet blev en räddning.

"Jag har haft så jävligt roligt, fått träffa så många trevliga människor", sa Folke i en intervju och pekade samtidigt på det han trots affärslivet var mest stolt över att ha åstadkommit; en liten grön pokal med inskriptionen ”första pris i plöjningstävlan 1951” samt ett tidningsurklipp där en ung Folke går bakom plogen och håller i tömmarna till två stadiga hästar.

Närmast sörjande är makan Kerstin samt sonen Thorbjörn med familj, barnbarn och barnbarnsbarn.